Kommunene bedre rustet etter Omsorgsplan 2015
Det helsefremmende og forebyggende arbeidet har fått større plass i omsorgstjenestene etter at tiltakene i planen er gjennomført.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Publisert 15.03.2017
Dette kommer frem i en oppsummering Helsedirektoratet har gjort.
Omsorgsplan 2015 ble lagt frem i stortingsmeldingen «Mestring, muligheter og mening» i 2005. Rapporten fra Helsedirektoratet oppsummerer og vurderer tiltak fra perioden 2007 til 2015.
Sentrale punkter fra oppsummeringen:
- Ikke bare eldre: Utviklingen har gått fra «eldreomsorg» til helse- og omsorgstjenester for alle uavhengig av alder. Kommunene er bedre rustet til å ta hånd om en sterk vekst i yngre personer med nedsatt funksjonsevne og større spekter av helsemessige og sosiale problemer.
- Flere eldre: Vi får et stadig økende antall eldre, og er bedre rustet til å møte behovene som følger med dette. Kapasiteten i heldøgns omsorgsplasser er økt, fornyet og modernisert, og bedre tilpasset personer med demens. Antall årsverk i tjenesten og andelen årsverk med høy faglig kompetanse har økt.
- Samhandling: Legetjenestene i sykehjem er styrket, og sammen med etablering av kommunalt øyeblikkelig hjelp-tilbud bidrar det til bedre medisinsk og tverrfaglig oppfølging av pasienter og brukere i hjemmetjeneste, sykehjem og omsorgsboliger. Det har også blitt bedre kompetanse i tjenestene om lindrende behandling. Det er fortsatt utfordringer for å få gode koordinerte tjenestetilbud fra sykehus og kommune sammen, og for å få gode elektroniske løsninger på tvers.
Les mer om dette på Helsedirektoratets nettside. Her kan du også laste ned rapporten.