Det blomstrer i Andelslandbrukene på Agder
Flere dager i uka møtes andelshaverne på jordene «sine» for å høste av sommerens arbeid med såing og grasing
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
I Norge er det i dag 90 andelslandbruk, av disse er 5 på Agder. Kristiansand andelslandbruk er forbrukerstyrt og har 48 medlemmer. Trass i at dugnadsarbeidet er økt til 25 timer per sesong, er det flere som ønsker å være med. Styreleder Cheryl Macdonald sier at økningen i dugnadstimer også er en anledning til å lære mer om hvordan maten dyrkes. Medlemmene selv har satt opp planer for vekstskifte og fordelt produksjonen av et hav av ulike grønnsaker og sorter. I et hjørne av de fire målene andelslandbruket leier av en bonde er det sågar plantet bærbusker og epletrær.
I Lyngdal er det økobonde Kjell Magne Larsen som styrer det bondestyrte andelslandbruket. Her har 27 andelshavere jobbet seg gjennom sommeren og kan nå høste av innsatsen. Selv om dugnaden her er minimum ti timer i sesongen møtes flere, fra 20 til 70 år, til dugnad og sosial sammenkomst.
– At det er flere som er opptatt av å følge produktet fra jord til bord, er veldig bra. Folk får en mulighet til å se hvordan ting henger sammen og forstå hvor mye arbeid det er å få fram poteter og gulrøtter, uttalte leder i Agder bondelag Knut Erik Ulltveit til Fædrelandsvennen nylig.