Fordelte 89,5 millioner til kommunene i 2019

I 2019 ble det fordelt 89,5 millioner kroner i skjønnsmidler til kommunene i Nordland. Potten for 2020 gjøres kjent når statsbudsjettet vedtas i oktober. Men hvilke tiltak kan kommunene søke om skjønnsmidler til?

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.09.2019 av Administrator

Kommunene kan få skjønnsmidler som en del av de statlige overføringene, og det er Fylkesmannen som har ansvaret for den kommunevise fordelingen i Nordland.

- Kommunene kan søke om skjønnsmidler til drift som de mener ikke blir ivaretatt godt nok gjennom de ordinære overføringene fra staten, opplyser Walter Tjønndal, seniorrådgiver i kommunal- og beredskapsavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland.

- Det kan også være tilfeller der kommunene mener de har høyere driftsutgifter enn andre kommuner, ut fra forhold de ikke selv kan påvirke. Men et generelt høyt utgiftsnivå innen et eller flere områder i en kommune, skal ikke i utgangspunktet utløse skjønnsmidler, sier seniorrådgiveren.

Prosjektmidler

Formålet med skjønnstilskuddet er å kompensere kommuner for lokale forhold som ikke blir godt nok ivaretatt i inntektssystemet, eller gjennom andre faste tilskuddsordninger til kommunene.

I tillegg skal skjønnsmidlene brukes til fornying og utvikling i kommunene, gjennom for eksempel prosjektskjønn.

- Tanken her er at kommunene kan søke om støtte til å prøve ut nye løsninger for å løse kommunale oppgaver. Slike prosjekter skal styrke kommunen i rollene som tjenesteprodusent, myndighetsorgan, lokaldemokratisk arena eller som samfunnsutvikler. Og målet er at de kommunale oppgavene skal løses bedre, forklarer Tjønndal.

Hvis en kommune søker om prosjektmidler, forutsettes det en kommunal egenandel på 50 prosent.

Skjønnsmidlene kan ikke benyttes til investering og det skal utarbeides prosjektrapport for å sikre overføringsverdi til andre kommuner.

Kriseskjønn

Fem prosent av rammen som Fylkesmannen får til fordeling, holdes tilbake til ekstraordinære hendelser, også kalt kriseskjønn.

- Her tenkes det i første omgang på naturskader. Midlene kan for eksempel brukes til håndtering av den akutte krisesituasjonen, opprydding eller tilbakeføring av kommunal infrastruktur til opprinnelig standard.

Flere kommuner sammen

Får alle kommunene litt av potten?

- Det er ikke noe automatikk i at alle kommunene får skjønnsmidler, verken til drift eller prosjekter.

Dersom flere kommuner går sammen om å løse utfordringer, vil dette lettere kunne utløse skjønnsmidler, enn om at én kommune søker om midler til et relativt lite og snevert prosjekt.

Prosjekter som flere kommuner kan dra nytte av, prioriteres.
Gode eksempler her er måten kommunene i fellesskap har organisert beredskapsarbeidet, akuttberedskap innen barnevern og nå sist et stort IKT-prosjekt som omfatter alle kommunene på Helgeland, sier Walter Tjønndal.

Kart over Nordland.Fylkesløft

Hvordan bestemmes fokusområder hva skjønnsmidlene skal brukes til?

- De områder som skal prioriteres, blir bestemt ut fra hvilke utfordringer kommunene har innenfor ulike sektorer. Flere av de siste års fokusområder, har kommet med bakgrunn i behov for å få på plass helt sentrale løsninger innenfor de lovpålagte områdene til kommunene. Dette har vi benevnt som fylkesløft.

Men vi får også innspill fra kommuner, som ser at de kan søke om støtte til ideer og tanker de ønsker å teste ut, eller til å løse oppgavene på en ny og muligens mer effektiv og bedre måte, sier Tjønndal.

Endring i 2020

I 2019 er skjønnsrammen på 89,5 millioner kroner som er fordelt til kommunene i Nordland. For 2020 får Fylkesmannen i Nordland en skjønnsramme som er noe lavere enn den var i 2019, men det endelige beløpet vil ikke vært offentlig før statsbudsjettet legges frem i oktober.

(Se fordeling av skjønnsmidler og prosjektskjønn i vedlegg på siden her.)

Fra 2020 endres skjønnsmiddelinnretningen i Nordland, slik at fylkesmannen i større grad kan håndtere behov og hendelser som erfaringsmessig oppstår gjennom året.

Derfor vil deler av skjønnsmidlene som tidligere har vært fordelt i Statsbudsjettets Grønt hefte, i stedet bli søknadsbasert og tildeles i løpet av 2020.

Mer til prosjektskjønn

Skjønnsmidlene vil fra 2020 fordeles etter søknad fra kommunene, og saksbehandlingen tar utgangspunkt i Kommunaldepartement (KMD) sine retningslinjer, samt lokale fokusområder.

Ved behandling av kommunenes søknader om skjønnsmidler, skal fylkesmannen foreta en helhetlig vurdering av kommunens økonomi og behov. Tildeling bør derfor ikke skje på grunnlag av forhold i enkeltstående sektorer.

Prosjektskjønnspotten blir fra 2020 økt til ca. 40 prosent av skjønnsrammen. Med dette grepet kan fylkesmannen bidra med skjønnsmidler til større prosjekter som kan gi varige og bærekraftige løsninger.

 

  • Retningslinjer for skjønnsmidler 2020 i rundskrivet på siden her.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.