Oppdatert kunnskap om laksefisk i Nordland
De siste årene er det gjennomført en rekke undersøkelser som har gitt ny og oppdatert kunnskap om bestandene av laks, sjøørret og sjørøye i Nordland. Dette er kunnskap som er viktig for å sikre en best mulig forvaltning av bestandene.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
I Nordland har det etter hvert blitt etablert en del undersøkelser av fiskebestander i vassdrag. Disse undersøkelsene har pågått over flere år, og gir i sum et ganske bra bilde av hvordan bestander utvikler seg. Undersøkelsene fra 2013 ble oppsummert i en egen nyhetssak, se våre sider fra 30.04.14.
Vurderingene av undersøkelsene i 2013 er i stor grad dekkende også for situasjonen 2014. Rapportene fra flere av de gjennomføre undersøkelsene i 2014 kan lastes ned fra herfra (se i høyre marg). For Roksdalsvassdraget har vi tatt med rapporten fra 2013, siden rapporten herfra for 2014 mangler.
Vitenskapelig råd for lakseforvaltning gjennomfører en årlig vurdering av laksebestandene i Norge. I følge den siste rapporten derfra har Nordland hatt en avvikende negativ trend i lakseinnsiget de senere årene (se også lenke i høyre marg). Som det går fram av figuren nedenfor var det høstbare overskuddet av laks i Nordland i 2014 lavere enn 20% av innsiget, mens det i Nord-Trøndelag var forsvarlig å fiske opp halvparten av laksen.
De siste årene har det vært gjennomført et stort forskingsprosjekt om laks i nordområdene i Norge og nabolandene. Prosjektet, "Kolarctic salmon", har gitt betydelig ny kunnskap om genetiske likheter/ulikheter mellom laksebestander i nordområdene, vandringsadferd, fangst mm.
Resultatene fra prosjektet viser at notfisket i sjøen i den nordlige delen av Nordland beskatter både oppdrettslaks og laks som hører til elver både i Nordland og Troms, og også områder lengre nord, se fordelingen for Nordland i 2011 og 2012 i figuren nedenfor. For noen laksebestander har prosjektet beregnet forholdet mellom mengde fisk som blir beskattet i henholdsvis notfiske og elvefisket, samt den mengden fisk som utgjør gytebestanden. Den nederste figuren viser dette for Roksdalsvassdraget i Andøy, et kystvassdrag hvor beskatningen fra notfiske er uvanlig lav i forhold til hva denne beskatningen betyr for vassdrag som munner ut inne i større fjordsystemer.
Fangst av laks i sjøen med not i nordlige deler av Nordland - Innslag av rømt oppdrettslaks og fordeling på ulike laksebestander (Kilde: Kolarctic Salmon)
Fangst av laks i Roksdalsvassdraget i Andøy i forhold til gytebestanden i vassdraget
Kontaktpersoner
-
Tore Vatne
Tlf: 75 53 15 48
Lenker
Dokumenter
- Oversikt over gytebestandsmål og oppvandring av gytefisk i vassdrag i Nordland for 2009-2014 -tabell
- Ballangen - Forsåvassdraget - oppgang og fangst i 2014
- Beiarn - Beiarvassdraget 2014 - Gytefiskregistrering v drivtelling - SNA-Rapport 06-2015
- Saltdal - Saltdalsvassdraget 2014 - Gytefiskregistrering v drivtelling - SNA-Rapport 05-2015
- Andøy - Roksdalsvassdraget - 2013 - videoovervåking - SNA-Rapport 07/2014
- Hamarøy - rusefangst i Varpavassdraget 2014 - Tangen produkter 2014
- 2014 - Kartlegging av laksefisk og innslag av oppdrettslaks i ni vassdrag i Nordland ved bruk av fiskesperre - Prosjekt Utmark og Ferskvannsbiologen - Rapport 2015-09
- 2014 - Gytefiskregistrering i 22 lakseførende elver i Nordland - Ferskvannsbiologen - rapport 2015-05
- 2014 - Gytefiskregistrering i 3 lakseførende vassdrag i Nordland - Prosjekt utmark - notat 2015