Hva skyller du ned i do?
19. november er verdens toalettdag. Har du tilstrekkelig dokompetanse?
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Det sjette av FNs bærekraftsmål er rent vann og gode sanitærforhold. FN har valgt denne dagen - 19. november - til å fokusere på de i verden som ikke har trygge og sunne sanitærforhold.
Her hjemme er vi heldige at vi slipper de helsemessige og sosiale problemene som mange i verden opplever på grunn av at de ikke har stabil tilgang til rent vann eller trygge toalettforhold.
Toalettet er ikke ei søppelbøtte
Men vi har istedet våre i-landsproblemer. Den jevne innbygger i Norge har liten kunnskap om den sanitære underverden. Kommunenes drifteoperatører og rørleggere har en stadig jobb med å holde avløpsanleggene i drift. Folk kaster de utroligste ting i do - som denne artikkelen fra NRK Nordland illustrerer.
Nettsida Dovett gir en enkel og lettfattelig opplæring for folk flest. Kort fortalt er det kun tiss, bæsj og dopapir som skal i do. Ikke noe annet!
Etterslep i utbygginga
Dessverre er det også sånn i Norge at vi har et betydelig etterslep for å få avløpsforholdene i tråd med dagens krav. I Nordland er fortsatt mer enn en tredjedel av befolkninga tilknyttet avløpsanlegg uten rensing. Selv om noen kommuner jobber med å få på plass nye renseanlegg, ser vi dessverre mange steder at utviklinga i avløpssektoren har stoppet mer eller mindre opp.
Det er ikke bare manglende rensing av avløpsvannet som er utfordringa her til lands. Det er også et stort problem at mye av avløpsnettet begynner å komme godt opp i pensjonistalderen.
I tidligere tider var det vanlig at man førte avløpsvann og overvann i det samme rørsystemet. Dette er veldig lite effektivt og det gjør at man ikke klarer å drifte avløpsrenseanleggene slik at de renser avløpsvannet på en effektiv måte. En av de store utfordringene som kommunene jobber med i dag er derfor å separere avløpsledingene slik at avløp og overvann får hver sine rør.
Hva gjør myndighetene?
Miljødirektoratet og fylkesmennene har hatt økt fokus på avløp fra 2020. Vi vil fortsette med ei tettere oppfølging av kommunene også de neste årene, der målsettinga er at alle som bor i Norge skal kunne være trygge på at avløpsvannet blir forsvarlig renset og ikke fører til unødig belastning på miljøet.