En bjørn kan felles under lisensfelling i Nordland

Miljødirektoratet åpner for felling av én bjørn under årets lisensfelling i Nordland som starter 21. august.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.08.2015

Miljødirektoratet har i vedtak av 19.08.2015 åpnet for lisensfelling av 8 bjørner i Norge, hvorav 1 innenfor region 7 - Nordland.

I Nordland er det åpnet for lisensfelling innenfor følgende kommuner:

Beiarn, Gildeskål, Meløy, Bodø kommune sør for Saltfjorden/Skjerstadfjorden, Saltdal kommune vest for E6, Rødøy, Lurøy, Leirfjord, Nesna, Hemnes, Vefsn, Vevelstad, Brønnøy, Bindal, Grane og Hattfjelldal kommuner, samt de deler av Rana kommune som er utenfor forvaltningsområdet for bjørn.

Det fastsatte yngleområdet for bjørn i Rana, hvor det ikke er åpnet for lisensfelling, har følgende avgrensning:

  • Grense mot øst: riksgrense mot Sverige
  • Grense mot nord: Kommunegrense til Saltdal
  • Grense mot vest: langs E6 fra kommunegrense til Saltdal, og sørover til elvekryss ved Sør-Randalen. Derfra rette linjer; Andfjellet (1202 moh) -  Corraskoia – Krabbfjellet (993 moh) – nordenden av Kallvatnet.
  • Grense mot sør: Langs nordøstbredden av Kallvatnet til dets østlige ende og videre rett sørøst til riksgrense mot Sverige.

Elektronisk kart over fellingsområder (ulike kartlag velges ved å trykke på kartlagsknappen oppe til høyre): ArcGis_Rovvilt i Nordland.

Vilkår:

A. Lisensfellingen omfatter også områder vernet etter naturmangfoldloven der vernebestemmelsene åpner for dette eller der forvaltningsmyndigheten har gitt nødvendig dispensasjon.
B. Fellingsperioden er 21. august til og med 15. oktober.
C. Forsøk på felling kan bare skje i perioden fra 1 time før soloppgang til 2 timer før solnedgang.
D. Lisensfelling av bjørn krever grunneiers tillatelse.
E. Bruk av hund under lisensfellingen er tillatt, med unntak av løs, på drevet halsende hund.
F. Binne med unge(r), samt hennes unger (uansett alder) er unntatt fra lisensfellingen.
G. Lisensfelling på bjørn etter dette vedtak kan ikke drives som åtejakt. Et åte defineres som animalsk eller vegetabilsk materiale eller annet som er utplassert eller på annen måte tilordnet med hensikt å lokke til seg vilt.
H. Miljødirektoratet kan til en hver tid stanse lisensfellingen eller endre fastsatt kvote dersom nye bestandsopplysninger eller opplysninger om irregulær avgang tilsier det, eller vilkårene A-G over ikke overholdes.

Jeger plikter å holde seg løpende orientert om gjenværende kvote, se mer informasjon nedenfor.

Direktoratet gjør oppmerksom på at all avgang av bjørn innenfor den enkelte region etter at vedtaket er fattet belastes aktuell lisenskvote. Bjørn felt ved lisensfelling belastes ikke kvote for betinget skadefelling i regionen. Direktoratet har i brev av 31.mai 2015 gitt fylkesmennene betinget fellingstillatelse på bjørn som kan iverksettes etter gitte vilkår.

Administrasjon og andre vilkår

De som ønsker å delta på lisensfelling foretar en særskilt registrering i Jegerregisteret www.jegerregisteret.no. Lisensfelling kan bare utøves av registrert lisensjeger. For å kunne registrere seg som lisensjeger må en ha betalt jegeravgift for gjeldende jaktår. Alle som deltar i lisensfelling plikter å holde seg jevnlig oppdatert om gjenværende kvote. Lisensen skal medbringes under felling/fellingsforsøk.

Under lisensfelling på bjørn skal jaktlag og/eller personer som jakter alene ha tilgang til godkjent ettersøkshund, jf. forskrift 22. mars 2002 nr. 313 om utøvelse av jakt, felling og fangst § 23. Det stilles ingen ytterligere krav til lisensjeger, utover de krav som følger av forskrift 22. mars 2002 nr. 313 om utøvelse av jakt, felling og fangst (se www.lovdata.no). Her står også krav om bl.a. våpen og ammunisjon.

Miljødirektoratet og Norges jeger- og fiskerforbund har utarbeidet et teoretisk e-læringskurs for bjørnejegere. Formålet med dette kurset er å øke interessen for bjørnejakt og styrke kunnskapen om jaktformen. Dette er et frivillig tilbud, men alle jegere oppfordres til å gjennomføre dette kurset. E-læring for bjørnejegere er tilgjengelig på følgende nettsted: http://www.trainingportal.no/mintra/p/njff

For å bidra til human jakt og jegernes sikkerhet er det i tillegg utviklet en skyteprøve for bjørnejegere. Skyteprøven kan avlegges istedenfor den ordinære skyteprøven for storviltjegere.

Felling eller forsøk på felling skal umiddelbart meldes til Fylkesmannen og Statens naturoppsyn. Jeger skal fremvise felt dyr for Statens naturoppsyn for umiddelbar kontroll, merking og prøvetaking av biologisk materiale, og jeger skal kunne påvise fellingssted etter anmodning fra Statens naturoppsyn, politiet eller Fylkesmannen. Vilt som er avlivet i medhold av naturmangfoldloven § 18 tilfaller i utgangspunktet Viltfondet, jf. lov om jakt og fangst av vilt (viltloven) § 48. Når det gjelder lisensfelling på bjørn, beholder jeger/jaktlag kjøttet og skinnet av felt bjørn. Viltfondet opprettholder sin eiendomsrett til prøver og deler av viltet, herunder kraniet, i samsvar med instruks for ivaretakelse av døde rovdyr som finnes på www.rovdata.no

Vi gjør videre oppmerksom på at omsetting eller videresalg av deler av felt bjørn utenfor landets grenser omfattes av CITES-bestemmelsene.

Lisensfelling av bjørn krever grunneiers tillatelse. På statsgrunn innebærer dette at man må ha et gyldig jaktkort for enten småviltjakt eller storviltjakt. Brev fra Statskog om dette finner du i lenken til høyre.

Plikt til å holde seg oppdatert

Gjenværende kvote blir kunngjort over telefonsvarer hos Fylkesmannen i Nordland (75 53 15 60). Det er din plikt som jeger å holde deg orientert om status for lisensfellinga.

Meldeplikt

Felling eller forsøk på felling av bjørn skal umiddelbart meldes til Fylkesmannen og Statens naturoppsyn (SNO). Fylkesmannen nås på telefon 75 53 15 00 på dagtid eller 478 29 091 utenom arbeidstid. SNO nås på telefon 416 16 771 eller 480 32 350.
Det er viktig å oppgi jegers navn og telefonnummer. Felt bjørn skal fremvises for Statens naturoppsyn for umiddelbar kontroll, merking og prøvetaking. Skuddplass skal også kunne påvises.

Dersom jeger skadeskyter bjørn skal det uten opphold meldes fra til Fylkesmannen (tlf 478 29 091) og nærmeste politimyndighet, jf. §§ 16 og17 i forskrift om forvaltning av rovvilt. Fylkesmannen er ansvarlig for gjennomføring av eventuelt ettersøk av skadet bjørn.
 
Les mer om lisensfellinga på bjørn i vedtaket fra Miljødirektoratet i lenke til høyre.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.