Tilskudd til tiltak for å redusere tap av sau og rein til freda rovvilt
Fristen for å søke om tilskudd til tiltak i 2016 er 15. januar.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Formålet med tilskuddsordningen er å sikre iverksettelse av effektive tapsforebyggende tiltak for å begrense de skadene rovvilt kan forårsake på produksjonsdyr i landbruket og reindrifta, samt konfliktdempende tiltak for å begrense ulemper for lokalsamfunn og andre grupper.
Målgruppen er foretak med produksjonsdyr i landbruket og reindriftsnæringa, samt kommuner, organisasjoner og forskningsinstitusjoner.
Hva kan det gis tilskudd til?
Bruken av FKT-midler er styrt av forskrift om tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak (FKT-forskrifta) og kommentarene til denne. Videre gir den regionale rovviltnemda for Nordland føringer for bruken av midlene gjennom sin forvaltningsplan.
Det framgår av FKT-forskrifta at midlene kan brukes til følgende:
1. Tiltak med direkte tapsreduserende effekt
Det kan søkes om midler til tiltak som har en direkte tapsreduserende effekt, eller der slik effekt kan oppnås ved kombinasjon av tiltak. Som direkte tapsreduserende tiltak regnes:
a) Tiltak som fysisk skiller rovdyr og beitedyr
- Tidlig nedsanking av sau
- Forsinket slipp på utmarksbeite
- Flytting av sau eller tamrein til mindre rovviltutsatte beiteområder
- Hjemmebeite
- Beredskapsareal
- Rovdyravvisende gjerder
- Kalving i gjerde
b) Utvidet tilsynsaktivitet i kombinasjon med andre tiltak
Utvidet tilsynsaktivitet alene skal ikke støttes økonomisk, men kan støttes ved:
- Bruk av vokterhund
- Planlagt utvidet tilsyn som en nødvendig del av tiltak nevnt under punkt a)
- Kortvarig intensivt tilsyn som utføres kveld, natt og morgen når det er oppdaget akutte rovdyrskader og i kombinasjon med bruk av f.eks. kadaverhund eller nattkve
- Foring av tamrein i korte perioder av året for å samle flokken med formål å unngå rovvilttap
c) Andre tiltak som kan være direkte tapsreduserende
d) Driftsomstilling grunnet rovvilt.
2. Tiltak for å øke kunnskapsgrunnlag
Utvikling av praksis og erfaring som senere kan danne grunnlag for iverksettelse av nye tiltak kan prioriteres innenfor ordningen. Som slike tiltak regnes:
- Utprøving av nye tapsforebyggende tiltak, samt evaluering av effekter av igangsatte tiltak
- Tiltak som avklarer tapsforhold, herunder elektronisk overvåking
- Forsknings- og utredningsoppgaver som bidrar til utvikling og iverksettelse av effektive forebyggende tiltak
3. Konfliktdempende tiltak
Det kan gis tilskudd til personer, kommuner og organisasjoner for tiltak som har til hensikt å dempe konflikter forårsaket av rovvilt. Tiltaket skal bidra til økt kunnskap om og forståelse for rovvilt og/eller rovviltforvaltning. Tiltak rettet mot barn og unge skal prioriteres.
Prioritering
Miljødirektoratet fordeler midlene til den enkelte rovviltregion. Rovviltnemnda fordeler midlene til Fylkesmannen og gir føringer for bruken av midlene. De enkelte søknadene behandles av Fylkesmannen. Søknader av nasjonal karakter behandles av Miljødirektoratet.
Rovviltnemnda fastsetter budsjett for bruken av FKT-midlene i siste halvdel av mars. Da gjør de også prioriteringer mellom ulike typer tiltak. Fjorårets budsjett gir informasjon om hva de prioriterte da, noe som kan være nyttig informasjon også i forhold til utforming av søknader i 2016. Nemndas budsjett for 2015 kan lastes ned i margen til høyre.
Tiltak som omfatter fellesløsninger med flere besetninger, hele beitelag, sankelag, reinbeitedistrikt m.v. prioriteres foran tiltak i enkeltbesetninger.
Akutte tiltak
I løpet av beitesesongen er det mulig å søke tilskudd til akutte tiltak, som for eksempel akutt tidlig nedsankning og ekstraordinært tilsyn. Slike tiltak skal imidlertid være knyttet opp mot akutte tapssituasjoner som kan oppstå i beitesesongen. Søknad om tilskudd til planlagte tiltak skal sendes inn innen 15. januar. Dette gjelder også søknad om planlagt tidlig nedsanking.
Nytt i 2016 er at søknader om akutte tiltak skal sendes inn i elektronisk søknadssenter etter at Fylkesmannen er kontaktet per telefon på forhånd.
Standarder
Det er utarbeidet nasjonale standarder for de mest vanlige forebyggende tiltakene som er aktuelle for husdyreiere. Dette gjelder for:
- rovviltavvisende gjerder
- beredskapsarealer
- tidlig nedsanking
- bruk av vokterhunder
Disse standardene skal følges om ikke annet er bestemt i vedtak om tilskudd. Oppdaterte standarder finnes i søknadsskjemaet i elektronisk søknadssenter og på http://www.rovviltportalen.no/. I de tilfeller det ikke finnes en nasjonal fastsatt standard er det de vilkår som fastsettes av Fylkesmannen i vedtaksbrevet som til en hver tid er gjeldende, i tillegg til de generelle vilkår som framkommer av FKT-forskrifta.
FKT-prosjektets veileder
FKT-prosjektet er et samarbeid mellom Norsk Sau og Geit, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Veilederen fra FKT-prosjektet om "Tiltak for å forebygge rovviltskader på sau i Norge" inneholder informasjon om hva som kan gjøres for å begrense rovviltskader. Den omtaler blant annet tiltak som skiller rovdyr og beitedyr, ulike former for tilsyn og mye annen informasjon om konflikttemaet. Lenke til veilederen finner du i høyre marg.
Søknad skal leveres i elektronisk søknadssenter
Alle søknader skal leveres i Miljødirektoratets elektroniske søknadssenter; https://soknadssenter.miljodirektoratet.no.