Forvaltningsplan for Øya/Langholmen landskapsvernområde er godkjent
Forvaltningsplanen beskriver verneverdiene i området og utfordringer knyttet til forvaltning av området.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Fylkesmannen i Nordland har godkjent forvaltningsplanen for Øya/Langholmen landskapsvernområde etter en prosess hvor representanter for Gildeskål kommune og ulike brukere har vært involvert. I høring av forvaltningsplanen kom det inn åtte høringsuttalelser.
Formålet med vernet er: «å bevare et egenartet og i det vesentlige urørt kystlandskap med havstrandvegetasjon, rike tørrbakker og rikmyrer, med et stort antall kravfulle og sjeldne arter.» Landskapsvernområdet ligger ved tettstedet Inndyr i Gildeskål kommune, og omfatter to delområder. For å ta vare på verdiene er det vedtatt en verneforskrift for området. Forvaltningsplanen beskriver hva som er tillatt og hva som er forbudt gjennom verneforskriften.
Vegetasjonen i området er preget av menneskelig påvirkning. På 1930-40-tallet ble området benyttet som sommerbeite for storfe. Denne bruken opphørte gradvis, og de siste 30-40 årene har det kun vært sporadisk beiting i området. Landskapet og vegetasjonen er i dag preget av gjengroing som følge av redusert beitebruk. Verdiene som er grunnlag for vernet er truet.
Landskapsvernområde er et mye benyttet friluftsområde for befolkningen på Inndyr. Det går flere turstier gjennom området, og området benyttes også til bading og i forbindelse med skoleturer. Noen steder har ferdsel har ført til slitasje på vegetasjonen, særlig der stier går gjennom våte områder. Andre brukerinteresser i området er reindrift og akvakultur, det går også en kraftlinje gjennom verneområdet.
I forvaltningsplanen foreslås det flere tiltak for å ivareta verneverdiene innenfor landskaps-vernområdet. Det viktigste tiltaket vil være restaurering og skjøtsel for å stoppe gjengroingen. Det kan være aktuelt med manuell rydding, brenning og beiting. Området er relativt stort, og prosessen med åpning av området bør skje gradvis over flere år. For å hindre slitasje på stier og landskap på grunn av ferdsel bør våte partier langs etablerte stier klopplegges. Det kan også være aktuelt med rydding av skog langs stier og etablering av rasteplasser.