Status for Inn på tunet i Nordland

På denne siden vil du finne informasjon om Inn på tunet i Nordland. Vi vil i all hovedsak skrive om tilbydere og kjøpere og samarbeidet dem imellom. I tillegg vil vi formidle suksesshistorier om samarbeid med tips til andre som ønsker å starte et samarbeid.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.01.2019

Status for Inn på tunet i Nordland

I Nordland er det i januar 2019 totalt 19 godkjente Inn på tunet-tilbydere fordelt på 15 ulike kommuner. Disse tilbyr Inn på tunet-tjenester til ulike brukergrupper og ulike kjøpere. Tilbyderne er spredt over hele fylket og noen kommuner har flere tilbydere. For å finne en oversikt over til enhver tid godkjente tilbydere se nettsiden til Matmerk eller følg lenke til høyre. 

Tilbud 

Det er et stort mangfold av tilbud, både dagtilbud og døgntilbud. Tjenestene har betydelig grad av tilpasning og fleksibilitet, noe som også er Inn på tunet sitt konkurransefortrinn i forhold til andre typer av velferdstjenester. Når Fylkesmannen i Nordland har møter med kjøpere ute i kommunene så bekrefter de dette og sier for de brukerne som ikke passer inn i et allerede etablert system eksempelvis i en tiltaksbedrift, så vil en Inn på tunet-gård være et svært godt alternativ. En Inn på tuent-gård vil til enkelte brukere, også kunne være et fint sted å starte for å gjøre en kartlegging og avklare hvilket tilbud som videre vil være egnet. 

Etterspørsel

Etterspørselen etter Inn på tunet-tjenester påvirkes av kommunenes kunnskap og innsikt om Inn på tunet, og ikke minst kommunens økonomi. Dette er også bakgrunnen for at Fylkesmannen i Nordland sitt prosjekt om Inn på tunet har ekstra fokus på å informere ute i kommunene. Det er viktig at Inn på tunet som tjenestetilbud er forankret i kommunale planer og budsjetter. Det er ulike måter å finansiere et Inn på tunet-tilbud. Noen kommuner setter av en sum i budsjettet til kjøp av Inn på tunet-tjenester, andre kommuner bruker finansielle instrumenter eller søker om tilskudd. Et eksempler på dette kan være kjøp av tilbud til skoleelever gjennom Den kulturelle skolesekken. Et annet eksempel er at det ut 2019 kan søkes om midler fra Helsedirektoratet for å etablere dagaktivitetstilbud til personer med demens, hvor det også er øremerkede midler til Inn på tunet. 

En studie av gårdsbaserte omsorgs- og velferdstjenester i Nordland

Nordlandsforskning har på oppdrag fra Fylkesmannen i Nordland og Nordland Fylkeskommune gjennomført en studie av gårdsbaserte omsorgs- og velferdstjenester i Nordland. Rapporten som ligger til høyre, gir et godt bilde av status for Inn på tunet-næringen i Nordland og peker på utfordringer i samarbeidet mellom kjøper og tilbyder. 

Studien avdekket at det er stor variasjon i i tjenestene som ytes på den enkelte gård. I tillegg er det en betydelig grad av tilpasning og fleksibilitet i de tjenestene som tilbys. En av utfordringene for tilbyderne er avtalenes varighet, som ofte ikke er mer enn 6 måneder til ett år. Slike avtaler vil være et usikkerhetsmoment for tilbyderne og bidrar til at tilbyderne i mindre grad utvikler tilbudet sitt. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.