Informasjonsmøter i Bodø og på Sør-Helgeland
I desember arrangerte Fylkesmannen i Nordland informasjonsmøter om Inn på tunet i både Bodø kommune og i Brønnøysund til kommunene på Sør-Helgeland. En fellesnevner for begge møtene var muligheten som ligger i å koble frivillige til brukerne av et Inn på tunet-tilbud, gjennom å bidra praktisk med transport og som støtte i aktivitetene på gården.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Ny rekord i antall deltakere
Det var ny rekord i antall deltakere på møtet i Brønnøysund, der representanter for Bindal, Brønnøy, Sømna, Vega og Vevelstad, var til stede. Fra kjøper-gruppen av Inn på tunet-tjenester representerte flesteparten helse og omsorg i kommunene, i tillegg til kommunenes Nav-kontorer. På møtet deltok også gårdbrukere som tidligere har tilbudt Inn på tunet-tjenester og gårdbrukere som ønsker å starte opp med et slikt tilbud, samt politikere. Møtet ble innledet med generell informasjon om Inn på tunet og Fylkesmannen i Nordland sitt prosjekt ved prosjektleder Ingrid Roaldsen ved landbruks- og reindriftsavdelinga, før Julie Tangen fra helse- og omsorgsavdelinga spesielt informerte om mulighetene som ligger i Inn på tunet som et dagaktivitetstilbud til personer med demens. I etterkant av møtet ble det blant annet diskutert hvilken rolle frivillige kan ha i et samarbeid mellom Inn på tunet-tilbyder- og kjøper. Blant annet kan besøkstjenesten være en ressurs som kan bidra praktisk gjennom å være sammen med brukeren på gården og sørge for logistikken for at brukeren kommer seg til og fra gården.
Hele prosjektgruppen informerte
Møtet som ble avholdt i Bodø kommune ble innledet med å forklare hva Inn på tunet er først ved å vise film fra Lillehov Gård i Løten. Deretter ble det vist til hvordan Fylkesmannen i Nordland jobber for å informere offentlige virksomheter i fylket om hva Inn på tunet er, hvem dette kan være et tilbud til og hvordan Bodø kommune eller Nav kan gå frem for å kjøpe Inn på tunet-tjenester.
Etter den generelle informasjonen om Inn på tunet orienterte prosjektgruppemedlemmene om Inn på tunet knyttet til deres spesifikke fagområder. Julie Tangen fra Helse- og omsorgsavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland informerte om Inn på tunet som et dagaktivitetstilbud til personer med demens. Eirik Arntsen fra Oppvekst- og utdanningsavdelinga viste til hvordan en gård kan være en ypperlig arena for å nå de målene som er satt for både barnehage og skole. Heidi Bolte fra Sosial- og vergemålsavdelinga orienterte om hvordan Nav kan gå frem for å benytte Inn på tunet tjenester til sine brukergrupper, og hvordan Inn på tunet bidrar til arbeidskvalifisering gjennom de mange aktivitetene som kan tilbys på gårdsbruk.
Bred deltakelse fra Bodø kommune
Fra Bodø kommune deltok det representanter fra Nav, flyktningkontoret, rehabiliteringstjenesten, og tildelingskontoret. Flere av deltakerne hadde ingen kjennskap til Inn på tunet før møtet, men så allerede nå at dette kan være et tilbud til en lang rekke brukergrupper. Flere av deltakerne nevnte at dette i stor grad vil kunne være et viktig supplement til brukere som ikke passer inn i eksisterende tilbud og som trenger større grad av individuell tilpasning. Det kom også frem at flere av deltakerne hadde grupper av brukere som kanskje kan sees i sammenheng fordi de har sammenfallende interesse, nemlig en meningsfull aktivitet.