Dialogmøte om helsemessig beredskap i petroleumsvirksomheten

Fylkesmannen har ved flere tilsyn sett på ulike selskapers tilrettelegging for å sikre entydig og forsvarlig håndtering av pasienter med akuttmedisinske tilstander. Tilsynserfaringer har avdekket mangel på entydige prosedyrer/ rutiner for å sikre nødvendig kompetanse og forsvarlig pasienthåndtering ved akutt alvorlig respirasjonssvikt.

 

 

Publisert 01.04.2014

Med bakgrunn i dette inviterte vi sentrale aktører med ansvar for den helsemessige beredskapen til å drøfte hvordan næringen best kan sikre en forsvarlig håndtering av pasienter med akutt alvorlig respirasjonssvikt på innretninger på norsk kontinentalsokkel.  

Det var en felles forståelse for at vaktlegetjenestens bruk av sykepleier som medhjelper for å sikre god pasientbehandling i akutte situasjoner, krever mest mulig ensartede prosedyrer og tiltak, noe som sikres gjennom mest mulig ensartede kompetansekrav og organisatorisk tilrettelegging. Næringen har i noen grad tilrettelagt for ens praksis, men de enkelte selskapers lokale tilpasninger sikrer i dag ikke i tilstrekkelig grad entydige prosedyrer/ praksis i tråd med akutt medisinske faglige anbefalinger.

Et tema i møtet var terskel for å benytte prehospital endotracheal intubasjon som ledd i håndteringen av pasienter med akutt respirasjonssvikt.

I følge rammeforskriften § 16 er kravet at helsetjenesten i petroleumsvirksomheten til havs skal ligge på nivå med kommunehelsetjenesten. Endotracheal intubasjon er normalt en oppgave for spesialisthelsetjenesten.

Erfaringer fra vaktlegetjenesten viser at situasjoner der det kan være aktuelt å ta i bruk narkosemidler og gjennomføre endotracheal intubasjon i praksis forekommer svært sjelden på installasjoner i petroleumsvirksomheten.

Ut fra akutt medisinske faglige anbefalinger er det i dag ikke tilrådd at akuttmedisinske prosedyrer og medisinsk utrustning tar høyde for at endotracheal intubasjon skal utføres av sykepleier som bemanner helsekontoret på installasjonene i petroleumsvirksomheten.  

Det er aktørene med ansvar for den helsemessige beredskapen i petroleumsvirksomheten som også har ansvar for å tilrettelegge for forsvarlig håndtering av pasienter med akutt alvorlig respirasjonssvikt, herunder bestemme nivået for helsehjelpen samt den faglige kompetansen dette krever.

Fylkesmannen i Rogaland oppfordrer de ansvarlige selskapene til å gå gjennom egne akuttmedisinske prosedyrer, gjeldende kompetansekrav for sykepleiere samt medisinsk utstyrsnivå, slik at standarden legges i samsvar med faglige anbefalinger om hva som skal kunne utføres av akuttmedisinske prosedyrer på installasjoner i petroleumsvirksomheten.

Vi vil fortsatt ha oppmerksomhet på dette temaet gjennom vår tilsynsaktivitet fremover.