Satsing på barn og unge

Trøndelag er en av fire regioner hvor kommunene nå inviteres til spennende satsing for å styrke arbeidet rettet mot barn og unge.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 29.04.2019

Det siste året har Fylkesmannen i Trøndelag arbeidet aktivt for at barn og unge skal få den støtten og hjelpen de trenger for å mestre eget liv på en best mulig måte. Dette arbeidet har blant annet skjedd gjennom det såkalte 0-24 samarbeidet.

Må se hele bildet

Ofte vet man tidlig hvilke barn og unge som kan ha behov for ekstra oppmerksomhet. Det kan være på grunn av dårlig fysisk eller psykisk helse, lærevansker, språkutfordringer eller at de vokser opp i et hjem preget av rus og vold – for å nevne noe.

-Det er mange instanser som er involvert i arbeidet med barn og unge. Dette fører til at mange ser litt, men få ser alt. Det å se hele barnets situasjon er avgjørende for å hindre at utsatte barn og unge havner utenfor senere i livet, sier oppvekst- og velferdsdirektør Erik Stene og fylkeslege Jan Vaage hos Fylkesmannen i Trøndelag. 

Mange bekker små..

0-24-samarbeidet handler om bedre koordinerte tjenester og en mer helhetlig innsats for utsatte barn og unge under 24 år. Et mål med 0-24-samarbeidet er å finne løsninger som bidrar til å bryte med «silotenkning» på alle nivåer i forvaltningen.

Staten har 250 ulike tilskuddsordninger til kommunene og flere av dem er rettet mot arbeidet med barn og unge og deres familier. For at kommunene skal lykkes med å gi et sammenhengende tjenestetilbud forsøker nå staten gjennom denne piloten å samordne virkemidler og innsatser. Målet er å understøtte og stimulere samordnings- og utviklingsarbeid lokalt i kommunene.


Trøndelag er med

I piloten for «programfinansiering» inviteres nå kommuner i fire regioner til å være med, inkludert kommuner i Trøndelag.

-Du finner flere gode eksempler på godt arbeid rettet mot barn og unge i Trøndelag. Likevel oppfordrer vi kommunene som ønsker en forsterket innsats mot denne gruppen om å melde seg, avslutter Vaage og Stene. 

0–24 er et samarbeid mellom Helsedirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og Utdanningsdirektoratet.

Gjennom piloten ønsker direktoratene å få mer kunnskap om effekten av en mer fleksibel finansieringsmodell, fremfor dagens mange ulike sektor- og fagspesifikke tilskuddsordninger.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.