Bruk av «inntil-vedtak» er i strid med gjeldende regelverk
Flere NAV-kontor har hatt en praksis der de innvilger sosialhjelp uten at det samtidig utmåles et konkret stønadsbeløp, enten ved bruk av såkalte «inntil-vedtak» eller ved at stønaden utbetales etter regning. Arbeids- og velferdsdirektoratet har nå bekreftet at en slik praksis er i strid med gjeldende regelverk.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
På bakgrunn av henvendelse fra Statsforvalteren i Vestland, uttaler Arbeids- og velferdsdirektoratet at personer som får innvilget økonomisk stønad har rett til samtidig utmåling av økonomisk stønad, ved angivelse av et konkret stønadsbeløp. Dette betyr at NAV-kontor ikke har anledning til å innvilge stønad oppad begrenset til et angitt beløp eller etter regning.
Uttalelse fra Arbeids- og velferdsdirektoratet
Direktoratet viser i sin uttalelse til disse hovedpunktene:
- Når NAV-kontoret innvilger økonomisk stønad, må det samtidig utmåles et konkret stønadsbeløp.
- Dersom dokumentasjon på inntekt eller utgift ikke foreligger på søknadstidspunktet, kan NAV-kontoret utmåle stønaden basert på antatt stønadsbehov. Dette kan for eksempel gjøres ved å se på gjennomsnittlig strømforbruk eller kostnadsoverslag fra tannlege.
- Hvis de faktiske utgiftene eller inntektene viser seg å være høyere eller lavere enn først antatt, kan NAV-kontoret omgjøre eget vedtak innenfor rammen av forvaltningsloven § 35, eller innvilge mer stønad gjennom et tilleggsvedtak.
- For tjenestemottakere som har variabel inntekt, så må NAV-kontoret på vanlig måte ta en konkret vurdering av hensiktsmessig lengde på vedtak. Dersom det i samråd med bruker blir vurdert at det er hensiktsmessig med vedtak over en lengre periode, så kan det også i de sakene bli aktuelt med omgjøringsvedtak og tilleggsvedtak.
Hvor kan jeg lese mer?
Vi har videresendt uttalelsen fra Arbeids- og velferdsdirektoratet til alle kommunene i Trøndelag. Du finner også uttalelsen under «Dokumenter» på denne siden.