Fylkesmannen har kartlagt lokale smittevernvedtak
I Trøndelag er det nå seks kommuner som har fattet lokale smittevernvedtak. På oppdrag fra helsedirektoratet har Fylkesmannen kartlagt virkingen av vedtakene.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Denne uken kom det en ny veileder til kommunene med en tydelig forklaring på hva smittevernloven gir kommunene adgang til å regulere. Hensikten er å sikre at kommuner som beslutter å innføre slike regler unngår å ramme lokal verdiskaping og viktige samfunnsfunksjoner.
Seks kommuner med vedtak
I Trøndelag er det seks kommuner som har innført lokale bestemmelser, som kommer i tillegg til nasjonale bestemmelser. Det er kommunene Frøya, Hitra, Midtre Gauldal, Oppdal, Rennebu og Orkland. (I tillegg kommer Trondheim kommune sitt «ilandstigningsforbud» og «forbud mot utlån og utleie av sparkesykkel», som ligger litt på siden av temaet).
Kommunene har litt ulike vedtak. Det kan for eksempel være karanteneplikt for innreisende fra Sør-Norge eller for alle tilreisende fra utenfor kommunen, oppholdsforbud for tilreisende fra Sør-Norge eller overnattingsforbud.
Fylkesmannens vurdering er at kommunenes vedtak oppfyller kravene som er gitt i den nye veilederen, punkt 5. Fylkesmannen kommer likevel til å veilede kommunene og presisere reglene om vedtaksmyndighet, samt at det bør angis sluttdato på vedtakene. Det vil også bli presisert at forlengelse av vedtak forutsetter en ny vurdering av nødvendighet, medisinskfaglig begrunnelse og helhetsvurdering.
Vurdering – tiltak som bør unngås, veileder punkt. 3
Kommunenes bestemmelser om karanteneplikt og oppholds- og overnattingsforbud rammer ulikt. Samtlige kommuner har dog innført flere unntak fra reglene. Kommunene er spesielt oppmerksom på samfunnskritiske funksjoner og har innført unntak for disse. Det samme gjelder for vare- og persontransport. Fylkesmannen vil be kommune vurdere om flere unntak skal angis i vedtakene, særlig med hensyn til barn med delt bosted og tiltak som rammer produksjonen i virksomheter.
Fylkesmannen mener kommunenes tiltak i liten grad rammer de sju punktene som er angitt i veilederen. Av den grunn kommer Fylkesmannen i Trøndelag ikke til å gjennomføre lovlighetskontroll etter eget tiltak.