Honnør til Fylkestinget i Trøndelag!
Fylkesmannen gir honnør til Fylkestinget i Trøndelag og Trøndelag fylkeskommune som har satt i gang arbeidet med en Regional plan for arealbruk, og som utarbeider en regional jordvernstrategi som en del av denne planen. Dette blir én av de første fylkes(del)planene i nye Trøndelag.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Siden sammenslåingen av Trøndelagsfylkene har det vært et bredt politisk engasjement i fylkesutvalget og fylkestinget for å lage en regional jordvernstrategi. En regional jordvernstrategi vil nå utarbeides som en del av Regional plan for arealbruk.
Trøndelag har omdisponert mye dyrka jord de senere årene. Etter en stor nedgang fra tidligere år, omdisponerte kommunene i Trøndelag også i 2017 hele 21% av omdisponert dyrka jord i Norge (851 dekar). Til sammenligning har Trøndelag 16,3% av jordbruksarealet i drift i Norge og kun 8,7% av Norges befolkning.
Det spesielle i Trøndelag i 2017 var at hele 56% av omdisponert dyrka jord var til boligformål. Det var kommunene Melhus, Trondheim, Ørland og Bjugn som omdisponerte mest areal til bolig dette året (407 dekar). 20% var til næringsformål. Mye av dette kommer fra reguleringsplaner i tråd med overordnede planer vedtatt før Nasjonal jordvernstrategi ble vedtatt i 2015.
Planprogrammet for Regional plan for arealbruk har nettopp vært på høring. Sentralt i arbeidet er at planen skal være både bærekraftig og differensiert. Det legges opp til en åpen og involverende prosess, der både regional stat og kommunene skal inngå i mange ulike arbeidsgrupper. Et kunnskapsgrunnlag om Matjord og jordvern i Trøndelag er allerede utarbeidet.
- Vi ser at det særlig er samferdsel som blir den store utfordringen for jordvernet framover. I tillegg til at jordvernet må få stor betydning i de store samferdsels-prosessene, må kommunene, i tråd med Nasjonal jordvernstrategi, bli enda strengere på bolig, næring og fritid, sier Tore Bjørkli, landbruksdirektør i Trøndelag og tilføyer:
- Jeg vil gi honnør til Fylkestinget i Trøndelag som ønsker å lage en regional jordvernstrategi for Trøndelag som en del av Regional plan for arealbruk. Nå gjelder det for kommunene å følge opp. Mange kommuner gjør en god jobb i å ivareta dyrka jorda, men det er fortsatt en del som omdisponerer for mye dyrka jord til bolig, næring og fritid. Det må fattes beslutninger lokalt som bidrar til at Trøndelag ikke fortsetter å være en versting. Regional plan for arealbruk må rette fokuset på god by- og tettstedsutvikling gjennom fortetting, transformasjon, og ved å bygge tett, både innover, oppover og nedover. Nå må Trøndelag vise at vi er et stort fylke mht matproduksjon nasjonalt og at vi tar matjorda og jordvernet på alvor, avslutter landbruksdirektør Tore Bjørkli.