Informasjonsbrev uke 46/2022
Innhold:
- Utsatt frist for søknad om tilskudd til drift av beitelaga
- NMSK skogkultur søknad om ekstra midler – frigivelse ved mindre behov
- Ekstratildeling til skogsveger
- Innføring av to-faktor pålogging til Landbruksdirektoratet sine elektroniske tenester
- Attestering av søknader om tilskudd etter produksjonssvikt 2022 (avlingssvikt)
- Mer info om mentorordningen i landbruket
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Snarvei til:
- Utsatt frist for søknad om tilskudd til drift av beitelaga
- NMSK skogkultur søknad om ekstra midler – frigivelse ved mindre behov
- Ekstratildeling til skogsveger
- Innføring av to-faktor pålogging til Landbruksdirektoratet sine elektroniske tenester
- Attestering av søknader om tilskudd etter produksjonssvikt 2022 (avlingssvikt)
- Mer info om mentorordningen i landbruket
Utsatt frist for søknad om tilskudd til drift av beitelaga
Landbruksdirektoratet har meldt om problemer med eStil-server denne uka.
Søknadsfristen for å søke tilskudd til drift av beitelag (OBB) gjennom regionale miljøtilskudd er derfor utsatt til 17. november.
Kontaktpersoner: Anders Mona og Eva Dybwad Alstad
NMSK skogkultur søknad om ekstra midler – frigivelse ved mindre behov
Vi minner om at det kan søkes om ekstra tildeling av NMSK midler til skogkultur. Frist er den 15.11.2022, men vi tar imot søknader etter det. Vi fått mange søknader og det er pr dato i underkant av 0,2 mill. kr. igjen av fylkesrammen.
Vi oppfordrer dere til å melde fra så tidlig som mulig, hvis dere ikke benytter årets tildelte tilskuddsramme. Dette gjør det mulig for oss å omfordele til kommuner som går tom for tilskudd.
Kontaktperson: Gaute Arnekleiv
Ekstratildeling til skogsveger
Statsforvalteren har nå gjennomført ekstratildeling av tilskudd til skogsveger. Det kom inn søknader om over 30 mill kr i ekstratildeling fra kommunene. Statsforvalteren i Trøndelag fikk en ekstratildeling til formålet fra Landbruksdirektoratet på kr 1,1 mill kr. I tillegg hadde vi 1 mill. kr som vi holdt igjen som ekstrapott ved starten på året. Statsforvalteren i Trøndelag hadde med dette på langt nær noen mulighet til å tilfredsstille hele behovet for midler som kommunene meldte inn og søkte om. Tildelingen er nå sendt ut til kommunene pr brev.
Kontaktperson: Rune Saursaunet
Innføring av to-faktor pålogging til Landbruksdirektoratet sine elektroniske tenester
Dette gjeld både tilsette i kommunane og hos Statsforvaltaren.
Frå og med 13. desember vil det bli to-faktor pålogging til fagsystema. Da er det svært viktig at de ligg inne med rett e-postadresse. Vi har gjennomgått alle brukarar og sjekka at e-postadresser er rett, men nokon kan ha glippa.
Etter å ha logga seg på dei elektroniske tenestene kan ein sjå kva e-postadresse ein er registrert med øvst til høgre på sida. Dersom du står registrert med feil e-post – meld frå til oss, så vi får retta opp.
To-faktor pålogging aukar i stor grad tryggleiken for Landbruksdirektoratet sine elektronske tenester. I tillegg vil det da også gå lenger tid før ein brukar automatisk blir logga ut av systemet.
For to-faktor pålogging er rådet at ein bruker ein app for generering av eingongskoder på mobil (smart-telefon). Du kan bruke Microsoft Autenticator eller Google Authenticator. Mange har alt ein slik app til andre kontoar og påloggingar. Ein kan også få eingongskode tilsendt på e-post.
Dersom de har problem når 13. desember kjem, så ta kontakt med Statsforvaltaren.
Kontaktpersonar: Anne Solstad og Lisbeth Kirkbakk
Attestering av søknader om tilskudd etter produksjonssvikt 2022 (avlingssvikt)
Det ligger nå 200 søknader om tilskudd inn i ELF, som er saksbehandlersystemet for tilskudd etter produksjonssvikt i plante – og honningproduksjonen. Av disse er 134 søknader i vekstgruppe korn og 52 på vekstgruppe grovfôr med husdyr.
Søknaden skal behandles uten ugrunnet opphold, og vi oppfordrer til at søknadene attesteres av kommunen så raskt som mulig, og helst innen 31. november. Søknadene kan behandles av Statsforvalteren når dokumentasjon på årets avling foreligger.
Kornsøknadene kan behandles når vi får inn dokumentasjon på avlingsmengde via kornoppgaver som kjøres etter 31.november og 31.mars, og overføres til ELF. De som ønsker å få behandlet søknaden før leveransene er registrert i ELF må levere kopi av kornoppgjør.
Dokumentasjon av avlingsmengde i skadeåret for husdyr er oppmålt fôrlager og oversikt over beite/fôrdager i vekstsesongen. Beite/fôrdager skal være registrert i hjelpeskjema og vedlagt søknaden. Du finner lenker til hjelpeskjema i høyrehåndsmenyen på denne nettsiden.
Ved attestering skal kommunen sjekke at søknadene er godt opplyst og at all tilgjengelig dokumentasjon er vedlagt. Kommunen skal i alle sakene gi en uttalelse til søknaden, og den skal inneholde:
- beskrivelse og vurdering av årsaken til produksjonssvikt. I tilfeller der det er flere årsaker, skal det være med forslag til en prosentvis fordeling mellom klimaårsak og andre årsaker
- kommentar på om meldefristen er overholdt og utfylt meldedato i ELF-søknad
- en vurdering av om tapsbegrensningsplikten er overholdt
Mellom 15. desember og 3. januar blir det ikke kjørt utbetaling på denne ordningen.
Mer om ordningen på Landbruksdirektoratet sin hjemmeside om ordningen.
Kontaktperson: Gunhild Halvorsen
Mer info om mentorordningen i landbruket
I ukebrev 44 la vi ut informasjon om Mentorordningen i landbruket
NLR har nå utarbeidet et informasjonsskriv om ordningen som kan brukes for å spre kunnskap om ordningen. Informasjonsskrivet finner du ved å følge denne lenka.
Kontaktperson: Gunhild Halvorsen