Tilsyn
Statsforvalteren har gjennom lov av 25. juni 2010 om kommunal beredskapsplikt, sivile beskyttelsestiltak og Sivilforsvaret (sivilbeskyttelsesloven) og forskrift av 8. august 2011 om kommunal beredskapsplikt fått i oppdrag å gjennomføre tilsyn med samfunnssikkerhet og beredskap i kommunene.
Statsforvalterens tilsyn skal følge bestemmelsene om statlige tilsyn med kommunene iht. lov av 25. september 1992 om kommuner, fylkeskommuner (kommuneloven) og er å regne som kontroll med kommunens oppfølging av bestemmelsene i kommunal beredskapsplikt.
I september 2019 utga Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sammen med Helsetilsynet en veileder for felles tilsyn med kommunal beredskapsplikt og helseberedskap. Seksjon for samfunnssikkerhet og beredskap og helse- og omsorgsavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag gjennomfører felles tilsyn i tråd med denne.
I tilsynet vil Statsforvalteren fokusere på om kommunens oppfølging av beredskapen er forsvarlig og tilstrekkelig samfunnsplikt å ivareta kravene til et systematisk og helhetlig sikkerhets- og beredskapsarbeid. Tilsynet planlegges og gjennomføres på en slik måte å bidra til læring og utvikling i kommunen.
Statsforvalteren skal gjennomføre tilsyn med kommunal beredskapsplikt i 1/4 av kommunene årlig. Hvilke kommuner som får tilsyn velges ut på grunn av en vurdering av risiko og vesentlighet.
Faser i tilsynet
Tilsynene gjennomfører hos kommunene av statsforvalterens tilsynsteam. Data for gjennomføring av tilsynet avklares i god tid. Tilsynet gjennomføres med et oppstartsmøte i plenum, deretter enkeltintervjuer med i første rekke ordfører, kommunedirektør, beredskapskoordinator, ledere helse- og omsorg, kommunelege og leder posom-team. Tilsynet avsluttes med et sluttmøte.
Statsforvalteren har inntil tre uker seg på å utferdige en foreløpig tilsynsrapport som oversendes kommunen. Innen seks uker etter at endelig rapporten er mottatt hos kommunen, plikter de å gi en skriftlig plan for hvordan eventuelle avvik skal følge opp. Statsforvalteren tilbyr kommunen veiledning i dette arbeidet.