Utvikling og status i jordbruket i Agderfylkene 2019
Etter høy aktivitet i 2018, er bildet mer sammensatt for 2019.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Jordbruksforetakene i Agder har til sammen mottatt ca. 395 millioner kroner i produksjonstilskudd for 2019. Antall foretak som søker produksjonstilskudd ligger på 1786 stk. (1781 stk. i 2018).
Utviklingen med færre og større enheter (målt i gjennomsnittsareal og -besetning) pågår fortsatt, men i 2019 ser vi en utflating i flere av produksjonene og til dels en reduksjon. Statistikken viser at dyretall og antall foretak reduseres innen flere husdyrproduksjoner, mens areal i drift er høyere enn på lenge. I enkelte produksjoner er utslagene ganske store.
Melkeproduksjonen fortsetter trenden med redusert antall produsenter. Agder har i 2019 rundt 287 melkeprodusenter (ned fra 308 i 2018, -6,8 %). Vi må vi tilbake til 2012 for å finne en større årlig reduksjon. Det er 6794 melkekyr i Agder (ned fra 7132, -6 %). Også her må vi en del år tilbake for å finne tilsvarende reduksjon. Melk levert meieri var ca. 45,3 millioner liter, ned ca. 1,5 millioner liter fra 2018.
Motsatsen til dette ser vi i ammekuproduksjonen, der både antall bruk og antall dyr øker. Dette er ingen ny utvikling, men i 2019 økte dyretallet mye mindre enn tidligere (fra 6281 til 6402, +1,9 %). Antallet foretak med ammeku økte klart (fra 409 til 429, +6,6 %).
Antall øvrige storfe økte (fra 22 180 til 22 604, +1,9 %). Antall foretak er 713, samme antall som i 2018.
Antall sau er tydelig redusert sammenlignet med 2018. Nedgangen var rundt 10 % i antall søyer per 1. mars, 33600 stk. i 2019 mot 37650 stk. i 2018. Antall foretak med sau gikk også ned med 47 stk. Agder hadde i 2019 ca. 700 foretak med sau. Slaktevolumet for sau gikk også ned i 2019 etter et toppår i 2018. Målt i volum var nedgangen på rundt 20 %.
Svineproduksjonen gikk noe ned i 2019, både i antall dyr og foretak. Slaktevolumet gikk ned ca. 15 % fra 2018.
Søknadene om produksjonstilskudd i 2019 inneholdt til sammen i overkant av 303 000 dekar jordbruksareal. Dette er tilsvarende areal som ble omsøkt i 2018. I hovedsak benyttes arealet til grasproduksjon og beite. Kornarealet går marginalt ned fra 2018 og utgjør nå rundt 10 500 dekar. Poteter (3185 dekar), grønnsaker (1463 dekar), frukt og bær (1350 dekar) ligger generelt stabilt fra årene før.
Agder har de siste årene hatt en økende andel leiejord. Andelen er stabil (bare marginalt økende i 2019) og ligger på nærmere 60 %.