Hvordan skal vi best mulig bemanne helsetjenesten fremover?
Helsepersonell er en stor knapphetsfaktor i kommuner i Innlandet. Det er derfor viktig at helsepersonell ikke brukes til å løse utfordringer i befolkningen som ikke er av helsemessig art. 24.05.2023 kan du bli med på webinar hvor dette er temaet.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Innsats fra helsepersonell i Innlandet må forbeholdes situasjoner hvor helsehjelp er nødvendig. Derfor er det viktig at helsepersonell i Innlandet ikke brukes til å løse utfordringer i befolkningen som ikke er av helsemessig art. Det trekker helsepersonellressurser ut av det pasientnære arbeidet i kommunens helse- og omsorgstjeneste. Det vil være unødvendig, lite bærekraftig og fremmer dårlig bruk av kompetanseressursene.
Bevissthet på arbeidsfordeling
Personell uten helse- og sosialfagutdanning utgjør den største yrkesgruppen i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og utfører viktige oppgaver som helse- og omsorgstjenesten ikke kunne vært foruten. Knapphet på helsepersonell gjør at det er viktig å være bevisst på hva disse skal gjøre og ivareta i løpet av en arbeidsdag. Slik bevissthet innebærer å fordele oppgaver til annet personell der helsefaglig kompetanse ikke er nødvendig. En må dessuten vurdere om oppgaver kan løses på helt nye måter, blant annet ved bruk av teknologiske løsninger, gjerne i samarbeid med pasient, bruker eller pårørende.
Personell og assistenter uten helse- og sosialfagutdanning
På et visst nivå kan imidlertid oppgavene eller det samlede omsorgsbehovet bli såpass omfattende at det kan og bør ivaretas av helse- og omsorgstjenestene. Men heller ikke innenfor disse tjenestene er formell helsefaglig kompetanse alltid nødvendig for å ivareta alle oppgaver. Ofte kan og bør de ivaretas av andre personellgrupper som arbeider i tjenestene. Dette gjelder særlig personell og assistenter uten helse- og sosialfagutdanning.
Folkehelsearbeid og forebygging
Riktig oppgavedeling starter med folkehelsearbeid og forebygging. Det er viktig at forebyggingstiltak og tidlig innsats utformes slik at pasienter og brukere gjøres i stand til å ta vare på egen helse og delta i egen behandling. Ved behov kan venner, pårørende, frivillige eller andre i samfunnet bistå, ofte med tilrettelegging fra offentlige ordninger.
Stort potensiale
Mange steder i Innlandet jobbes det systematisk med kartlegging av arbeidsprosesser og kompetanse for å få til riktig oppgavedeling. Det er imidlertid store variasjoner mellom og innenfor virksomheter, og variasjonen kan noen ganger ikke begrunnes. Det er fortsatt et stort potensial i å intensivere det strukturerte arbeidet med oppgavedeling og organisering av arbeidet. Det vil kunne bidra til å opprettholde og forbedre kvaliteten på tjenestene, redusere ressursbruken og øke effektiviteten, oppmerksomheten på kjerneoppgavene og motivasjonen og trivselen blant de ansatte.
Er du nysgjerrig på hvordan dette kan gjøres? 24.05.2023 avholdes det webinar hvor dette er temaet. For å finne mer informasjon om webinaret Organisering av oppgavene i kommunenes helse- og omsorgstjenester klikk her.
Kontaktpersoner
-
Guri Rudi
Tlf: 61 26 61 14