Simen (15) gav klare råd – imponerte statsråd Ropstad
- Bruk oss, hjelp oss og ta vare på oss! Simen Hagen Korsbakken sa at dersom barn og unge blir tatt med i arbeidet mot korona, blir det en vinn-vinn-situasjon. Ungdom får noe fylle dagene med, og de voksne får hjelp til å nå frem til de unge.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
15-åringens innlegg ble en inspirerende aha-opplevelse for mange som var på Fylkesmannens møte. Temaet var hva man kan gjøre for sårbare barn og unge. Simen Hagen Korsbakken fra Løten sitter i Fylkesmannens barn- og ungepanel, og fikk innlede før barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad slapp til fra regjeringen.
- Bruk oss, hjelp oss, ta vare på oss
Simens råd til statsråden og nærmere 150 møtedeltagere fra kommunene og Fylkesberedskapsrådet i Innlandet var enkelt: - Bruk oss, hjelp oss og ta vare på oss! Hvis dere inkluderer oss i arbeidet, blir det lettere å fylle dagene, og det er bra for psyken, sa ungdomsskoleeleven.
Simen pekte på noen blir ensomme, og at mange kjeder seg fordi tida blir lang når aktiviteter er stengt. Sjøl synes han hjemmeskole har sine gode sider, men understreket at åpen skole er den viktigste muligheten til å komme seg litt unna for de som sliter hjemme.
Oppgavene trenger ikke å være så store, sa Simen – en tegnekonkurranse der tegningene skal henges opp på institusjoner og der det trekkes en premie, var ett eksempel. Og på Løten ungdomsskole har de hatt Mot- og glededager og laget plakater med inspirerende tekster. Simens favoritt-plakat er: «Hvis du trodde på julenissen da du var liten, så klarer du å tro på deg selv i fem minutter.»
Får vi hjelpe til, kan det være viktig, ikke bare for innlandet, men for hele landet, avsluttet Simen, og la til at det er helt supert å ha et barn- og ungepanel. - Det åpner seg også mange dører, for eksempel dette møtet her, og jeg er glad for at jeg får sånne muligheter, sa Simen, som også sitter i ungdommens kommunestyre.
Hurra for ungdommen
I møte-chaten kommenterte flere kommuner at Simens bidrag var inspirerende, og at det er flott at de får en stemme i slike møter. En deltager skrev: «Takk for at fylkesmannen gjennom å inkludere ungdommen i dette møtet også modellerer for kommunene hvordan jeg kan jobbe ungdomsretta. Og til slutt: Hurra for ungdommen!»
Statsråd Ropstad som overtok etter Simen, takket for klare råd og sa at regjeringen vil at barn og unge skal slippe unna mest mulig av byrden med pandemien. Han sa at noen kanskje opplever mindre stress i hverdagen, men de som hadde det vanskelig i utgangspunktet, er de som opplever en mye tøffere hverdag nå. Han nevnte de som var russ i vår. Flere av dem har nå starta på studier, og kan oppleve en enorm ensomhet på et nytt studiested. Det er også økt pågang på hjelpetelefoner.
Pri 1: Hold barn og unges tilbud i gang
Ropstad tok opp kommunenes viktige rolle med å verne de ordinære tilbudene til barn og unge, og vurdere nøye omfanget hvis noe må stenges. Han gjentok at kostnader knytta til korona skal kommunene få dekka. Regjeringen jobber nå sammen med Kommunenes Sentralforbund for å finne kompenserende tiltak hvis man må stenge ned disse tilbudene. Han pekte på hvor viktig det er å skåne helsesjukepleierne fra smittesporingsoppgaver, og bad kommunene om å gjøre alt de kan for å unngå at de unge mister disse tilbudene.
Ropstad sa også at regjeringen vil gi ekstra skjønnsmidler til Fylkesmennene til samme formål. Kommunene løftet bekymringen for kommunebudsjetter der de nå må kutte en del tilbud som ikke er lov-pålagt, som kan bety noe for barn og unge.
Å være en som bryr seg
Det er enormt viktig at vi mobiliserer de frivillige kreftene, sa Ropstad. Det er viktig at noen bryr seg og ser andres behov. Han nevnte at Frelsesarmeen hadde matpakkeutdeling, og fikk høre at vel så viktig som matpakkene, var det at noen brydde seg og så de som trengte hjelp.
Han tok med seg ideen om et barn- og ungepanel. Det kan være avgjørende for å fatte de rette vedtakene som når frem til de unge, sa statsråd Ropstad til fylkesmannen.