Tilsynsbesøk fra Sivilombudet bidro til utvikling hos Statsforvalteren
Også Statsforvalteren kan få tilsynsbesøk, slik vi fikk i oktober fra Sivilombudet. Nå har vi svart på hvordan dette har påvirket arbeidsmåtene våre og hvilke resultater det har gitt.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
I oktober 2021 besøkte Sivilombudets forebyggingsenhet flere tjenestesteder for personer med utviklingshemming i Hamar kommune. I alt 17 tjenestemottakere ble omfattet av besøket. Alle disse tjenestemottakerne hadde tvangsvedtak etter helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 9.
Sivilombudet undersøkte også om Statsforvalterens ivaretakelse av rettssikkerheten på dette området, var tilfredsstillende. Når det gjelder disse sakene er Statsforvalteren tillagt oppgaver som blant annet overprøving av kommunale tvangsvedtak, opplæring av verger, samt å føre tilsyn.
Fikk anbefalinger å jobbe med
Etter besøket kom Sivilombudet med en rapport i april, og her er det flere anbefalinger til Hamar kommune og Statsforvalteren. Anbefalingene vil kunne bidra til å styrke rettssikkerheten på området.
Kvaliteten styrkes av tilsyn
Statsforvalteren har i sitt tilsvar beskrevet hvordan anbefalingene fra Sivilombudet er fulgt opp. Anbefalingene vurderes som viktige bidrag i Statsforvalterens kvalitetsutviklingsarbeid og besøket fra Sivilombudet har framskyndet dette arbeidet.
Sivilombudet har for øvrig gjennomført tilsvarende besøk i Drammen, Kristiansand og Bodø.
Hva er målet med tilsyn?
Hovedmålet med tilsynsbesøk er å bedre kvaliteten på tjenestene som ytes, og undersøke om den som får tilsyn, etterlever gjeldende regler.