Regionmøter i Innlandet med tema beitedyr og rovvilt

Fylkesmannen i Innlandet har i løpet av januar og februar gjennomført flere regionale møter i samarbeid med beitenæringa, lokal landbruksforvaltning, Mattilsynet, SNO med flere. Hensikten med møtene er erfaringsutveksling etter beitesesongen og planer framover når det gjelder utfordringer og løsninger med beitedyr og beitebruk i utmark.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 25.02.2020

Møter i Oppland

I «gamle Oppland» er 3 regionmøter i samarbeid med rovviltnemnda region 3/Oppland gjennomført. Møteplass var Toftemo i Dovre for Nord-Gudbrandsdalen, Dokka for Valdres og Vest-Oppland og Lillehammer for Midt- og Sør-Gudbrandsdalen. På samtlige møter var alle inviterte kommuner representert og om lag 50 beitelagsledere deltok. Regionmøtene er en viktig arena for god meningsutveksling og klare tilbakemeldinger til både rovviltnemnd og Fylkesmannen.

Fylkesmannen presenterte oppdatert statistikk om beitenæringa i Oppland, med endringer i dyretall og tapstall, samt beitelagskart som viser den varierende tapssituasjonen i fylket og hvilke områder som årlig har store tap. Videre ble det orientert om status for rovviltbestandene i Oppland, om årets lisensfelling på jerv og kvotejakt på gaupe, samt om beredskapsarbeid og beredskapsplaner som mange kommuner og beitelag har utarbeidet.

Mattilsynet deltok på samtlige møter. God dyrevelferd er viktig, og Mattilsynet poengterer at friske dyr på godt utmarksbeite gir svært god dyrevelferd. Samtidig er det dyreeieres ansvar å sørge for at dyr ikke utsettes for unødig lidelse. Beitenæringa ønsker Mattilsynet velkommen til samarbeid rundt godt sauehold. Det er i Oppland mange prosjekter i gang med formål om god rovdyrforvaltning og reduserte tap av sau på utmarksbeite. Fra disse prosjekter og aktører ble det orientert:

  • NJFF-Oppland – om gaupeovervåking som gjennomføres hver vinter i hele Oppland med mannskap fra lokale foreninger. Arbeidet er svært viktig for å dokumentere riktig antall familiegrupper med gaupe.
  • NJFF-Oppland – om prosjekt for mer effektiv lisensfelling av jerv. Prosjektet organiserer vel 150 jegere, drifter mer enn 20 båser og åteplasser og er i stadig utvikling rundt erfarings-basert kunnskap om lisensfelling av jerv. I år er 80 % av lisensfellingskvoten tatt ut.
  • Radiobjelleprosjekter – Oppland radiobjellelag leier ut vel 4 000 radiobjeller/Find my sheep, og i samarbeid med 3 Iokale landbrukskontor, beitelag og produsenter er det gjennomført egne prosjekter med radiobjeller på lam kombinert med tett oppfølging av kadaverhundekvipasjer.
  • Beredskap var tema på alle møtene. Det ble oppfordret til å tenke beredskap på alle nivå, hos beitebruker, i beitelaga og hos lokal landbruksforvaltning. Mye erfaringsutveksling rundt beredskap, viktige stikkord er kartlegging av beredskapskveer, hvem gjør hva ved akutte hendelser, informasjon og koordinering.
  • Norske kadaverhunder – om kurs for beredskapsekvipasjer og kurs for ekvipasjer til bruk ved planlagt tilsyn, spesielt i områder med dårlig kartlegging av tapsårsaker. Det er viktig at godkjente kadaverhundekvipasjer kommer tidlig inn i områder med akutte tapssituasjoner.
  • Sporhundprosjektet – orienterte om sine tre ekvipasjer som trener mye og som er svært aktuelle å bruke ved skadefellingsforsøk.

 

Møte i Nord-Østerdal 30. januar, Tynset

Til stede: Beitelag, lokal landbruksforvaltning, Mattilsynet, SNO, Fylkesmannen, det interkommunale fellingslaget

  • Fylkesmannen orienterte om beitesesongen 2019, kommende beitesesong, forebyggende og konfliktdempende tiltak, fylkesmannens beredskapsplan, genetisk viktig ulv og beredskapsplaner for beitelag. Det er viktig med gode rutiner innad i beitelaget og god dialog mellom de ulike aktørene i rovviltforvaltningen.
  • Informasjon fra det interkommunale skadefellingslaget- om prosjektet «Mer effektiv skadefelling og en styrket beitenæring». Prosjektetperioden er 2017-2020, men det tenkes også framover. Det ble tatt opp viktighet av hund som hjelpemiddel i skadefelling.
  • Mattilsynet orienterte, blant annet om beitesesongen 2019. Dyrevelferd er viktig. Mattilsynet viste til sin retningslinje om tap av sau til fredet rovvilt. Retningslinjen skal bidra til god velferd for sau på utmarksbeite, og beskriver blant annet Mattilsynets rolle
  • SNO orienterte om rovdyrsituasjon, sporing og kontakt i beitesesongen. Det var spesielt fokus på jerv.

 

 

Møte med Ringsaker saubeitelag 17. februar, Rudshøgda

Fylkesmannen i Innlandet var invitert til årsmøte i Ringsaker saubeitelag for å snakke med beitelaget om rovviltsituasjon og tap av dyr på beite. Hovedpunkter som ble diskutert:

  • Tilsyn (optimalisering, økt bruk av hund), gjenfinning av kadaver og bruk av hund/kadaverhund ved tilsyn/søk
  • Radiobjeller på lam og muligheter for å teste ut dette i Ringsaker (sett i lys av blant annet radiobjelleprosjektene på lam er gjennomført og gjennomføres i Oppland)
  • Rovdyrsituasjonen i Ringsaker med spesielt jerv og noe bjørn
  • Kommende beitesesong
  • Beredskap hos kommune og beitelag – beitelaget skal utarbeide en kort og oversiktlig beredskapsplan. Det ble også snakket om mediehåndtering/medieansvarlig i beitelaget og om psykisk belastning

 

Foruten orienteringer og presentasjoner var det i samtlige møter god ordveksling med mye engasjement og kunnskap.