Kommuner i Innlandet ønsker å ta imot flyktninger

Tirsdag inviterte Statsforvalteren i Innlandet til kommunemøte med orienteringer om situasjonen i Ukraina og samtale om hvordan dette påvirker arbeidet i kommunene i Innlandet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 03.03.2022

Statsforvalter Knut Storberget åpnet møtet med å understreke at situasjonen i Europa er svært alvorlig. Han pekte på at krigen også berører innlandssamfunnet og at det fra Statsforvalterens side er et ønske om tett kontakt med kommunene og medlemmene av Fylkesberedskapsrådet. Nærmere 250 deltakere var innom dette digitale møtet.

Jørn Presterudstuen fra PST ga en sikkerhetsoppdatering og understreket at PST er tilgjengelige for kontakt fra kommunene.

På regjeringens nettsider kan du finne svar på spørsmål rundt Russlands angrep på Ukraina:

https://www.regjeringen.no/no/dep/ud/dep/ukraina_svar/id2902448/

Spesielt om barn og unge

Velferdsdirektør hos Statsforvalteren Eli Blakstad orienterte om barn og unges reaksjon på krigen i Ukraina, og den engstelse og uro særlig den yngre delen av befolkningen nå opplever. Hun oppfordret kommunene til å avtale møter i sine barne- og ungdomsråd så raskt som mulig for å lokalt drøfte situasjonen. Flere nettsider har god informasjon til barn og unge, blant annet på www.ung.no og Utdanningsdirektoratets sider.

Blakstad viste videre til at Statsforvalteren i Innlandet er i ferd med å etablere et egen barn- og ungeberedskapsråd.

Digitale trusler

Bjørn Tveitan fra Kommune-CSIRT fortalte om omfattende cyberangrep som en del av krigføringen, både mot Ukraina og mot Russland. Han orienterte om at det foreløpig ikke er observert tilsvarende angrep mot Norge eller EU. Men han beskrev situasjonen som ustabil og presenterte råd for eventuelt mottiltak for kommunene.

Flyktningsituasjonen

Siv Kjelstrup fra UDI presenterte aktuelle innsatsområder med tanke på flyktningsituasjonen i Ukraina; Bistand til Polen og andre naboland. Det kan være telt, senger, madrasser, klespakker etc. og mottak av flyktninger til Norge; innkvartering beskyttelse og bosetting.

Hun understreker usikkerheten i situasjonen, men la frem tre hovedscenarier for ankomst av flyktninger til Norge; 1) Jevnt stigende ankomst av ukrainere til Norge, 2) organisert luftbro til Norge og 3) byrdefordelingsmekanismer i Europa (EU).

Under møtet ble det uttrykt stor vilje fra kommunene i Innlandet til å bidra for å hjelpe flyktninger som kommer til Norge.

Strålevern og atomsikkerhet

Kaare Kveset fra Sivilforsvaret orienterte om tilfluktsrom i Hedmark og Oppland sivilforsvarsdistrikter. Han oppfordret kommunene til å ta kontakt med sitt sivilforsvarsdistrikt for eventuelle spørsmål om tilfluktsrom. Han orienterte også om varsling i sivilforsvarsdistriktene. I Hedmark er det 25 varslingsanlegg, mens det i Oppland er 30 slike anlegg.

Han viste til at Sivilforsvaret inngår i landet atomberedskap og utfører rutinemessige målinger aav bakgrunnsstråling på faste målepunkter. Resultatet av disse målingene rapporteres til direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Anders Kildal fra DSA orienterte om bruken av jod. Han viste til at det er sendt ut store mengder jodtabletter denne uken til grossister og apotek. Her kan du lese egen sak om jodtabletter.

Slik får du informasjon ved kriser

Bestilling av jodtabletter for kommunene