Landbruksplast på avveie
NRK-serien Plasthavet har vist oss at plastforurensing er et stort problem som vi sammen må finne løsninger på. I elver på Vestlandet er det funnet tre ganger så mye plast fra landbruket som fra alle andre kilder til sammen.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
I 2020 brukte landbruket over 13 875 tonn plastemballasje. Selv om 95 prosent av dette blir gjenvunnet, er det likevel 650 tonn som ikke blir gjort greie for, og som blant annet forurenser vassdragene våre. (Jf. tall fra Grønt punkt)
Forum for landbruksplast
Statsforvalteren i Vestland har i samarbeid med Bioregion Institute og med støtte fra Vestland fylkeskommune, etablert Forum for landbruksplast. Forumet er et nasjonalt nettverk bestående av aktører innen landbruk, fra landbruksforetak, organisasjoner og bedrifter retta mot landbruks- næringa, i tillegg til renovasjonsselskap, forskning, utdanningsinstitusjoner og forvaltning.
Kartlegging av flaskehalser i Oslo og Viken
Også Statsforvalteren i Oslo og Viken deltar i dette nettverket. Vi henvender oss nå til avfallsselskapene, faglagene i jordbruket og kommunene i vår region for å få et bedre bilde av eventuelle flaskehalser som bidrar til å vanskeliggjøre innsamlingen av landbruksplast i fylket.
Med flaskehalser mener vi forhold som i vesentlig grad bidrar til at landbruksplast ikke blir levert til godkjent mottak, og i stedet blir lagret, deponert eller på annen måte blir handtert slik at den nå eller på lengre sikt bidrar til forurensing av natur og miljø.
Videre tenker vi at det både kan være reelle, og antatte flaskehalser som bidrar til at en del landbruksplast ikke blir samlet inn og levert til godkjent mottak.
Mulige flaskehalser for gårdbrukerne kan for eksempel være:
- tidsbruk for knyttet til oppsamling
- utstyr til handtering av plasten
- areal for lagring på eget foretak
- tidsbruk knyttet til levering til mottak
- kostnader knyttet til transport til mottak
- kostnader knyttet til levering på mottak
- problemer med å få levert forurenset plast
- motivasjon og prioritering
- andre
Vi ber om innspill fra kommunen
I Oslo og Viken er det et stort antall interkommunale og private avfallsselskap, samt flere kommuner som drifter egne kommunale gjenvinningsstasjoner. Alle avfallsvirksomheter med tillatelse til å motta plast fra næringsvirksomheter har mulighet til å motta landbruksplast. Vi ønsker nå å få næringas vurderinger av hvordan innsamlingen av landbruksplast fungerer rundt om i fylket.
På bakgrunn av dette ber vi dere om å gi oss tilbakemelding om eventuelle flaskehalser i deres område som hindrer at landbruksplast blir levert til godkjent mottak, og i stedet kommer på avveier.
Tilbakemeldingene vil vi bruke til å foreslå tiltak/iverksette som kan bidra til økt innsamling og materialgjenvinning og/eller energigjenvinning av landbruksplast. Målet er at dette skal skje på en måte som er tilfredsstillende for alle involverte.
Frist for tilbakemeldinger
Tilbakemeldinger kan innen 29.08.2022 sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken v/ Per Rønneberg Hauge: sfovpost@statsforvalteren.no, kopi til fmbuprh@statsforvalteren.no. Merk innspillet med journalnummer 2022/23154.
Brevet til kommunene er også vedlagt og kan lastes ned fra høyre marg.