Informasjonsbrev 37 /2022 - uke 42

Logo for informasjonsbrev til kommunal landbruksforvaltning
  • Høring av endring i RMP-forskriften i Oslo og Viken
  • eStil-RMP – Vent med å registrere papirsøknader
  • RMP-søknadskvitteringen
  • RMP – hva er god etablering av fangvekst
  • Rapportering på bruk og behov for tilskuddsmidler 2022/2023 - frist 31. oktober
  • Smartbjella er konkurs – konsekvenser for sauenæringa
  • Standardsvar ved høring av landbruksveier
  • Påminnelse: Foryngelseskontroll og resultatkartlegging for skogkultur 
  • Påminnelse: Ungskogpleie - Vårt viktigste klimatiltak i skogbruket
  • Kommende samlinger 
  • Tre-tips
  • Skolehageseminaret 2022 – 4. november på Vitenparken Ås
  • Kulturarvopplevelser -Tilskuddsordning for kommuner m. fl.
  • Jordhelse

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.10.2022

Høring av endring i RMP-forskriften i Oslo og Viken

Statsforvalteren sender på høring forslag til endring i forskrift om regionale miljøtilskudd i jordbruket for Oslo og Viken. Les mer i høringskalenderen vår.

Høringsuttalelser må sendes til Statsforvalteren innen 5. desember 2022.

 

eStil-RMP – Vent med å registrere papirsøknader

Det kommer melding om teknisk feil når saksbehandler skal registrere søknader som er mottatt på papir i eStil-RMP. Meldingen dukker opp når saksbehandler trykker på knappen "Lagre' i søknaden. Landbruksdirektoratet jobber med saken. De satser på å rette opp feilen i løpet av denne uken.

Saksbehandler må vente med registrering av søknader som er mottatt på papir inntil Landbruksdirektoratet har rettet opp feilen. Søknader som er levert elektronisk, som har status "Mottatt", kan behandles som vanlig.

 

RMP-søknadskvitteringen

Det har vært mange henvendelser om søkere som ikke har fått kopi av søknadskvitteringen i Altinn- innboks. eStil- RMP og Altinn klarer ikke kommuniserer ordentlig med hverandre. Det fører til at søkere ikke får søknadskvittering i Innboks – Altinn.

Søkere kan laste ned 'Søknadskvitteringen' fra sin søknadsside i eStil, ved å trykke på knappen "Kvittering". Se eksempel her. Kommunen kan også laste ned "Søknadskvitteringen" fra søkerens søknadskjema i eStil. Se eksempel her. Landbruksdirektoratet jobber med saken og vil sende mer informasjon i løpet av denne uken.

Kontaktperson: Janne Fossum

 

RMP – hva er god etablering av fangvekst

Ved kontroll av fangvekster kan denne bildeserien bidra i vurderingen av hvilke tiltak som kan godkjennes. Bilder viser etablering ved kontrolltidspunkt i månedsskiftet oktober/november.

Ved tvilstilfeller, kan det hjelpe å se på planterøttenes utforming, størrelse og rotpels. Dersom søker dokumenterer med bilder, må det framkomme dato.

Her kan du laste ned en bildeserie med eksempler på god og dårlig fangvekstetablering.

 

Rapportering på bruk og behov for tilskuddsmidler 2022/2023 - frist 31. oktober

Kommunene må innen utgangen av 31. oktober rapportere på bruk og behov for tilskuddsmidler til ordningene NMSK, SMIL, drenering og tiltak i beiteområder. Vi benytter det samme e-skjemaet som i fjor. Før dere starter utfyllingen, ber vi dere lese denne korte veiledningen med lenke til skjemaet. Lenken ligger nederst i skjemaet.

De som er ansvarlig for Utvalgte kulturlandskap (UKL), vil om kort tid motta e-post med lenke til et eget rapporteringsskjema for den ordningen.

Kontaktpersoner: Per Olav GranheimMarit S. HoenJanne Fossum

 

Smartbjella er konkurs – konsekvenser for sauenæringa

Selskapet Smartbells AS er under konkursbehandling. Selskapet har solgt produktet Smartbjella, som mange sauebønder har fått tilskudd til å kjøpe blant annet via ordningen "Tilskudd til tiltak i beiteområder". For å kunne se hvor bjellene befinner seg, må saueeier bruke en applikasjon som eies av Smartbells AS. Applikasjonen er fortsatt i drift, men det er usikkert hva som skjer med den fremover. Dersom noen kjøper opp selskapet, er det mulig at Smartbjellene kan brukes fremover.

Landbruksdirektoratet anbefaler å avvente situasjonen og ikke innvilge tilskudd til å erstatte bjeller fra Smartbells før konkursbehandlingen er ferdig, eller alternativt før, dersom det blir avklart om Smartbells ikke videreføres.

Kontaktperson: Marit S. Hoen

 

Standardsvar ved høring av landbruksveier

På grunn av stor saksmengde vil klima- og miljøvernavdelingen ikke prioritere å besvare høringen av hver eneste søknad om landbruksvei konkret. Vi vil heller prioritere veiledning på konkrete spørsmål. Dersom kommunen ønsker vår uttalelse til spesifikke naturtypeforekomster, nøkkelbiotoper eller artsobservasjoner eller har andre konkrete spørsmål, ber vi om at dette beskrives eksplisitt i høringsbrevet.

Kommunen skal uansett sjekke de samme naturfaglige databasene som Statsforvalteren ville sjekket i saken. Vi har tillit til at kommunen også tar regionale og nasjonale hensyn når de vurderer naturmangfold i tråd med naturmangfoldloven §§ 8 – 12. I vårt standardsvar kommer vi til å veilede generelt, inkludert informasjon om hvilke naturtype- og artsforekomster det er særlig viktig at kommunen vurderer i saken. I de fleste sakene viser det seg at det er ingen særlige registreringer som blir berørt.

Vi ønsker fortsatt å få kopi av vedtaket i saken. Det gir oss oversikt over utviklingen, gjeldende praksis og eventuelle veiledningsbehov.

Kontaktperson: Karsten Butenschøn (seksjonssjef, klima og miljøvernavdelingen)

 

Påminnelse: Foryngelseskontroll og resultatkartlegging for skogkultur 

Vi minner om årets foryngelseskontroll og resultatkartlegging for miljø og skogbrukstiltak. Fristen for innrapportering i ØKS er lik for begge ordningene, og er 1. november.

Felt som ikke ble fulgt opp i fjorårets eller tidligere kontroller bør legges inn manuelt som egne kontrollfelt under Kontroll / Foryngelse i ØKS, slik at de også får en videre oppfølging.

Kontaktpersoner: Elisabeth Schmidt og Bård Skrøvset

 

Påminnelse: Ungskogpleie - vårt viktigste klimatiltak i skogbruket

Neste webinar i Klimasmart skogbruk-kursserien blir torsdag 20. oktober kl. 09.30-10.30. Denne gangen blir det faglig påfyll om ungskogpleie og hvorfor det er et av de viktigste klimatiltakene i skogbruket. Les mer og meld deg på via nettsidene våre.

Kontaktpersoner: Elisabeth Schmidt og Ole Anton Ødegården

 

Kommende samlinger 

Dato  

Tema  

Påmeldingsfrist  

1. november

Digital møteplass - Miljøordningene

Kalenderinvitasjon i Outlook. Send e-post til Janne Fossum om du ikke har fått denne

25. oktober

8.  november

22. november

6. desember

20. desember

Digital møteplass - produksjonstilskudd

Send epost til Ragnhild Skar om du mangler kalenderinvitasjon i Outlook.

20. oktober

Klimasmart skogbruk: Ungskogpleie -

Vårt viktigste klimatiltak i skogen (webinar)

Meld deg på  nettsidene våre

20. oktober

Frokostwebinar om trebruk #2:

Rehabilitering og ombruk – Hvorfor og hvordan?

Program og påmelding

8.-11. november

Inn på tunet-uka

Les mer og meld deg på via nettsidene våre

15. november

Klimasmart skogbruk: Selektive hogstformer – hva er det, og hvor egner det seg? (webinar)

Info kommer

25. november

Frokostwebinar om trebruk #3:Tema kommer

 

1.desember

Dialogmøte med ledelsen ved kommunale landbrukskontor

Mer informasjon og påmeldingslenke i neste ukes informasjonsbrev

1.-2. februar 2023

Kommunesamling

Info kommer

  Se kurs- og konferansekalender på nettsiden vår for mer informasjon.  

 

Eksterne nyheter

Tre-tips

Frokostwebinar om trebruk vil bli gjennomført den 20. oktober.

Tregruppen i Viken arrangerer webinar med tema Rehabilitering og ombruk – Hvorfor og hvordan? Les mer på nettsidene til Marked for tre.

 

Skolehageseminaret 2022 – 4. november på Vitenparken Ås

Temaet i år er hvordan dyrke handling og så håp. Det blir et variert og innholdsrikt program, med innfallsvinkler både fra akademia, praktisk erfaring og de unges stemme. 

Les mer i program og om påmelding her. Har dere skoler med skolehage i deres kommune, ber vi om at dere videreformidler informasjonen til skolene.

Arrangører: Vitenparken og Økologisk Norge.

 

Kulturarvopplevelser - Tilskuddsordning for kommuner m. fl.

KulturArvOpplevelser skal bidra til utvikling av opplevelser basert på kulturarv og kulturminner.  Attraksjonsverdien skal forsterkes ved å inkludere lokalmat, natur og aktiviteter. Søknadsfrist er 11. November Les mer på fylkeskommunenes nettside  

 

Jordhelse 

Jordløftet støtter alle kommunene i Viken i deres innsats for jordhelse og karbonbinding i jord og skog. Delta gjerne på nettverksmøtene, eller på noen av de mange arrangementene som er knytta til jord i vår region.   

Vi møtes digitalt i Teams i Jordløfte-nettverket annenhver måned. Temaet på neste møtet er jordkarbonet i skogen – hva vet vi og hvordan kan vi jobbe sammen videre? Neste dato kommer snart.  

Hold av dato
Den 20. januar blir det seminar på Vitenparken, Ås. Tema: presentasjon av prosjekter om jordhelse og karbonbinding i jord og skog som pågår i Viken.  Hva har vi erfart og lært, og hvilke muligheter gir ny kunnskap for næringa?
Her kan du lese om Jordløftet - fra forskning til lønnsom praksis  - Viken fylkeskommune

Kontaktpersoner: Ellen Marie Forsberg og Kari Engmark