Viktig med skogbrannberedskap i sommer
Nå som sommeren står for døren minner vi om forebygging og håndtering av skogbrann. Oslo og Viken har betydelige skog- og utmarksområder. I tillegg er vi en region med mange innbyggere, populære utfartsmål og høy aktivitet i skogbruket.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Her følger noen viktige råd om beredskap for skogbrann i sommer:
Generelt bålforbud 15. april-15. september
I forskrift om brannforebygging §3 heter det:
Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander i eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild når
- kommunen har gitt tillatelse eller
- kommunestyret selv gjennom lokal forskrift har tillatt dette fordi lokale forhold tilsier det eller
- det er åpenbart at brann ikke kan oppstå.
Hvis du oppdager skogbrann
RING 110
Mens du venter på hjelp kan du starte slokkearbeidet selv, men ikke ta noen sjanser. Kom deg ut av området før flammene omringer deg. Les mer på Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sine sider Sikker hverdag.
Skogbrannberedskap - kommunens ansvar
Det er kommunene som har ansvaret for skogbrannberedskapen, jfr. forskrift om organisering og dimensjonering av brannvesen. I §4-12. Skogbrann står det:
I områder hvor det er betydelig fare for brann i skog, skal brannsjefen i samråd med de lokale skogbruksmyndigheter organisere en særskilt reservestyrke for innsats ved slike branner. Slik reservestyrke skal øves for aktuelle oppgaver.
Basert på dette er det viktig at kommunen har beredskapsplan, telefonlister osv. klart før det oppstår en brannsituasjon. Det er viktig at brannsjef og skogbrukssjef har en god dialog. Skogbrukssjefen har ofte mye lokalkunnskap om skogeiere, veier, bommer, skogforhold osv. Bondelaget har ofte også ressurser tilgjengelig i form av gjødselvogner de kan fylle opp med vann og lignende. Vi oppfordrer kommunene til å starte dialog om dette før ferieavvikling.
Skogbrannvarsel
Fra sommeren 2021 har Meteorologisk institutt tatt i bruk en ny metode for å beregne skogbrannfare. De beregner nå faren for skogbrann i hele landet og ikke bare for noen utvalgte punkter. Indeksen vises som kartbilder. Den nye skogbrannfareindeksen finner du her: skogbrannfare.met.no
Gjeldende farevarsler vises på YR bare når det er en reell fare, og disse finner du her.
Kart over “skogbrann-skog”
Statsforvalteren i Oslo og Viken og Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har laget en analyse som viser brannpotensialet i skog (“skogbrannskog-kart") basert på grunnforhold, terrengforhold og skoglige kriterier. DSB har lagt resultatet av denne analysen inn i sin kartapplikasjon på https://kart.dsb.no/ (Se Temalag; Brann og brannvesen\ Skogdata\ Brannfarepotensialet)
For skogeier og entreprenør
Forsikringsselskapet Skogbrand har laget og distribuerer informasjonsmateriell om skogbrann. De har blant annet laget disse retningslinjene for skogsdrift og skjøtsel i skogbrannsesongen.
De selger også varslingsmateriell for ekstra stor skogbrannfare, som kan bestilles her.
Skogbrannovervåking i Oslo og Viken
Det benyttes skogbrannfly i Viken for å overvåke skogen. Det er alarmsentralen 110 som vurderer brannfare og beordrer flyet på vingene. Flyet kan også sendes opp for å assistere brannvesenet i slukkearbeidet ved en skogbrann.
Linnekleppen skogbrannvakttårn, som ligger på grensen mellom Aremark og Rakkestad, er også bemannet i brannfarlige perioder om sommeren.
Helikopterstøtte ved større skogbranner
DSB stiller med helikopter ved større skogbranner. Det er brannsjefen som anmoder om helikopterstøtte.
Kontaktpersoner
-
Helge Nordby
Tlf: 32 26 67 03 / 99 58 49 69 -
Bård Skrøvset
Tlf: 69 24 71 45 / 91 85 29 09 -
Jon Anders Anmarkrud
Tlf: 22 00 36 33