Stor interesse for restaurering av myr

Samling av mennesker på nylig restaurert myr som ser fuktig og gjørmete ut, med grønn skog og blå himmel i bakgrunnen.
Deltakerne på samlingen ser på et restaurert torvtak på Tveitermåsan i Asker kommune. Her har det samlet seg vann i flere dammer. Foto: Statsforvalteren.

Kunnskap om myra og hva som kan gjøres for å tilbakeføre disse viktige økosystemene var blant temaene da kommuner, Statsforvaltere, forskningsinstitusjoner og noen store grunneiere nylig var samlet til fagsamling om restaurering av myr.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.06.2023

År med pandemi kom og gikk, og mye har skjedd siden Statsforvalteren sist arrangerte fagsamling om restaurering av myr i 2019. I år inviterte vi derfor til en tre dagers samling i Asker 24. - 26. mai for å utveksle erfaringer med og kunnskaper om myr og restaurering.

Torvmarksformer, historikk og metoder

Ellen Lien fra Statsforvalteren i Oslo og Viken åpnet ballet med å sette restaureringsarbeidet på myr i kontekst med det økende internasjonale fokuset på restaurering. Med naturavtalen og FNs tiår for naturrestaurering klatrer temaet stadig høyere på dagsordenen. Samlingens første dag ble deretter fylt med en rekke spennende foredrag fra blant annet NINA, NIBIO og Norsk skogmuseum. Forsamlingen fikk blant annet lære forskjell på torvmarksformer som bakkemyr og slakmyr, hvordan ulik myrvegetasjon kan påvirke utslippet av klimagasser, og historien bak den nasjonale satsingen med grøfting av myr. Statsforvalteren og Statens naturoppsyn delte erfaringer fra sitt arbeid med tetting av grøfter, og NINA presenterte pågående forskning med revegetering og detektering av grøfter med dyplæring.

Ut i felt

Den andre dagen gikk turen ut i Vestmarka for å se både drenerte og restaurerte myrer i Bærum og Asker kommune. Pål Martin Eid i Statens naturoppsyn ledet an, og metoder, avveininger og hensyn ved prosjekter på myr ble diskutert i den varme vårsola. På både Tranbymyra og Tveitermåsan, hvor gravearbeider ble utført høsten 2022, har demningene holdt tilbake mye vann etter snøsmeltingen. Her blir det spennende å følge med på om myrene klarer å holde bedre på vannet i årene som kommer.

Prinsipper og case-studier

Visste du at flere kommuner har begynt arbeidet med å restaurere myr? Til inspirasjon for flere, presenterte Asker og Trondheim kommune hva som rører seg i deres kommuner på feltet. Også NIBIO la frem kommende prosjekter de er involvert i, og ga oss i samme slengen en presentasjon av myrenes hydrologi. NINA løftet blikket og ga oss en oppfriskning av prinsippene for økologisk restaurering, og på vegne av Miljødirektoratet, ble det gitt et innblikk i hvordan midlene til restaurering av natur er fordelt i 2023. Vi takker for gode foredrag og diskusjoner, og gleder oss til fortsettelsen!

Samling av mennesker i forelesningssal som ser på powerpoint og følger med på foredragsholdere.
Trondheim kommune holder foredrag om et urbant restaureringsprosjekt på Lianmyra i Trøndelag. Foto: Statsforvalteren.

 

Kontaktpersoner