Gran i nord

Foto: SFTF.

Hvilke styrkeegenskaper har trelast av gran fra Nordland, Troms og Finnmark? Dette ønsker vi å avklare i et forprosjekt der vi sammen med Nordland skal kartlegge egenskapene til konstruksjonsvirke fra Nord-Norge. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 16.11.2022

I samarbeid med NMBU og NIBIO utfører vi forskingsaktiviteter for å få mer kunnskap om egenskapene til gran fra Troms og Finnmark hentet fra vanlige granbestand. Prosjektet startet i oktober 2021 og skal være ferdig i løpet av 2022. Målet er å få mer kunnskap om gran fra skogreisingsfelt i Troms og Finnmark. 

Hvorfor trenger vi prosjektet?

Granskogen i Troms og Finnmark er lokalisert for det meste i Troms. Den utgjør omlag 185 000 dekar og et volum beregnet til 1,8 mill. kbm. Årlig tilvekst er på om lag 85 000 kbm. Et av målene med forvaltning av skogen i Troms og Finnmark er å produsere tømmer som egner seg til lokal produksjon av trelast. Det er gjennom årene satset mye på treslagsskifte fra lauv til gran og det begynner nå å bli høstbare ressurser fra denne satsinga.

Vi ønsker nå å finne ut mer om egenskapene til grana i nord. Hvor sterkt er den sammenlignet med grana i sør-Norge er et av områdene som skal undersøkes. Prosjektet skal gi skognæringa økt kunnskap om et lokalt, fornybart og et fremtidsrettet byggemateriale. Dette er kunnskap som vil ha betydning for aktiviteten i skogbruket, etablering av trearbeidende industri og for økt bruk av trevirke i bygg og anlegg.

  

Virkninger og effekter

Skog- og trelastnæringa i Troms og Finnmark består av en rekke småbedrifter, lokale sagbruk og trebedrifter som opplever økende etterspørsel og søkelys på tre som byggemateriale. Ved å velge styrkesortert og lokalt produsert trelast sysselsettes det folk både i skogen, i transport, på sagbruk og i trelastutsalg. Lønnsomheten til lokale bedrifter kan økes dersom mer kunnskap kommer fram i prosjektet. Bedre kunnskap om materialegenskapene til gran vil ha betydning for verdiskapinga og riktig bruk av råstoffet.