Statsforvalteren tilrår vern av Kastnesåsen - Grønlikollen

Stankstorkenebb vokser nær sin nordlige grense i Dyrøy. Foto: C. Amundsen (illustrasjonsfoto)

Statsforvalteren har nå oversendt sin tilrådning om vern av Kastnesåsen - Grønlikollen naturreservat til Miljødirektoratet. Verneforslaget har også med et område foreslått i 2018, kalt Grønlikollen. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 17.08.2021

Høringen for Kastnesåsen har foregått i perioden 12.04.-28.05.2021, mens høringen for Grønlikollen var i perioden 2.5.-3.7.2018. Verneområdet er på til sammen 2219 dekar, og utgjør en sammenhengende enhet på nordvestsiden av Faksfjorden og litt innover dalen opp til og med Grønlikollen.

Verneformål

Formålet med dette verneforslaget er å verne boreal løvskog og sørvendte berg og rasmarker med skogslåtter i mellom- og nordboreal sone. Dette omfatter gråor-heggeskog i li, lågurtbjørkeskog og fattigere bjørkeskoger og deres arter, som viktigste verneverdier.  Videre er formålet å verne et område som har særlig betydning for biologisk mangfold ved at det er artsrikt med varmekjære planter nær sin nordgrense, og et viktig vilt- og leveområde for trua dyrearter, blant annet klippehekkende rovfugl. Formålet omfatter også det samiske naturgrunnlaget. 

Tilrådningen og forslag til verneforskrift kan du se ved å klikke på hurtigkoblingen. 

Videre prosess og innspill

Videre prosess er at Miljødirektoratet utarbeider et endelig forslag til vernevedtak med forskrifter og kart, og sender sin tilrådning til Klima- og miljødepartementet (KMD). KMD forelegger deretter forslaget for andre relevante departement, før vedtak eventuelt vedtas av regjeringen.

I tråd med rundskriv T-2/15 kan eventuelle merkander sendes til Miljødirektoratet med kopi til Statsforvalteren. 

Vernekart for Kastnesåsen - Grønlikollen naturreservat