Skal du ut på tur og fyre bål?

Hvor kan du fyre bål?
Hvor kan du fyre bål? Foto: Miljødirektoratet.

HUSK: Generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 29.06.2023

Det er hyggelig å kose seg med bål på tur. Men husk det generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september. Da er det ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen.

Flere kommuner har nå innført lokale forskrifter som er mer inngripende enn generelt bålforbud. Så følg med på din kommunes informasjonskanal for å holde deg oppdatert på brannsjefens råd og anbefalinger om bruk av åpen ild.

Vi oppfordrer alle til å opptre ekstra varsomt når de ferdes i ut- og innmark. Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
Vi oppfordrer alle til å opptre ekstra varsomt når de ferdes i ut- og innmark. Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

I Vestfold og Telemark har vi 380 naturvernområder, og det er mange av dem hvor bålfyring ikke er tillatt. Sjekk det ut før du drar på tur!

Skal du fyre bål på tur?

For mange naturvernområder kan det være bålforbud hele året, og ikke bare under det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september

Men hvordan kan du vite om det er bålforbud? Finn ditt verneområde på kart eller søk etter reglene i verneforskriften som gjelder for et bestemt verneområde (hos Lovdata).

Dersom det er tillatt å fyre bål er det likevel lurt å

  • ta med egen ved
  • bruke tilrettelagte bålplasser hvis de finnes
  • slukke bålet etter deg

Hvorfor er det strenge regler i mange verneområder?

I naturvernområdene ønsker man at naturen skal bevares intakt. I noen verneområder er berggrunnen en viktig del av formålet med vernet (for eksempel fossiler). Et bål kan ødelegge dette for alltid i løpet av noen minutter.

Mange av verneområdene har også helt spesielle arter. Legger man bål i nærheten av vegetasjon kan det begynne å brenne og viktig biomangfold kan gå tapt for alltid.

I enkelte av verneområdene hvor friluftsbruken er stor, har forvaltningen sørget for tilrettelagte bålplasser. Her kan du fyre uten at det skader naturen.

Slike bål rett på fjell gir skader som er uopprettelige.
Slike bål rett på fjell gir skader som er uopprettelige. Foto: Statens naturoppsyn.
Et bål på sand og grus nede i flomålet er vanligvis lov, men sjekk verneforskriften før du tenner opp.
Et bål på sand og grus nede i flomålet er vanligvis lov, men sjekk verneforskriften før du tenner opp. Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.
De tilrettelagte bålplassene er konstruert på en slik måte at de verken skader grunnen eller kan føre til brann.
De tilrettelagte bålplassene er konstruert på en slik måte at de verken skader grunnen eller kan føre til brann. Foto: Statens naturoppsyn.

Eksempler på verneområder med bålforbud

Statsforvalteren får stadig bekymringer om ulovlig bålbrenning i verneområder. Særlig nord og sør i fylket er det helt spesiell kalkbergrunn med fossiler som kan ta stor skade av bål.

I ytre deler av Oslofjorden er svaberget slipt gjennom møysommelige prosesser under istidene. Disse representerer unike natur- og opplevelseskvaliteter som ødelegges i løpet av bare få minutter.

Her er noen eksempler på verneområder med bålforbud:

Holmestrand kommune:

Horten kommune:

Tønsberg kommune:

Færder kommune:

Larvik kommune:

Bamble kommune:

Porsgrunn kommune

Du kan melde inn områder med ulovlig bål

Oppdager du ulovlig bålfyring i naturvernområder kan du melde dette inn gjennom Miljødirektoratets meldeskjema. Statens naturoppsyn vil da kunne få fjernet bålrestene slik at ikke andre fyrer på samme sted. 

Ha en riktig god tur - med eller uten bål!

 

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Norges nasjonalparker

På nettsiden norgesnasjonalparker.no kan du lese mer om hva du bør tenke på når du ferdes i verneområder. Her finner du også mer informasjon om alle de fantastiske verneområdene og besøkssentrene for natur som du finner i Norge.

Norgesnasjonalparker.no

Kontakt oss

E-post
sfvtpost@statsforvalteren.no


All kontakt på e-post blir behandlet etter samme prosedyre, og blir lagt inn i postjournalen. Ved spørsmål angående en spesifikk sak, ber vi om at du oppgir saksnummer.

Gjelder saken personsensitive opplysninger, kan du òg sende sikker melding 

Telefon til vårt sentralbord:  33 37 10 00