Kontrollaksjon av mottaksanlegg for farlig avfall

Fylkesmannen i Møre og Romsdal er nå i gang med en rekke uanmeldte tilsyn rettet mot private og kommunale mottaksanlegg for farlig avfall. –Vi skal undersøke om virksomhetene har skjerpet seg, sier miljøverndirektør Lindis Nerbø (bildet) hos Fylkesmannen.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 27.09.2013

Tidligere kontroller har avdekket mange brudd på miljøregelverket, derfor er miljøverndirektøren spent på hva som vil bli avdekket denne gang. Kontrollaksjonen skal gjennomføres i siste halvdel av september og begynnelsen av oktober. I denne perioden kan alle mottaksanlegg i fylket risikere å få Fylkesmannen på uanmeldt besøk.

Store mengder avfall
Nerbø peker på at dette er anlegg som mottar og mellomlagrer farlig avfall, og ofte håndterer store mengder avfall som kan ha et stort potensial for forurensning. 
-Ved uhell og dårlig drift kan anleggene forårsake betydelig forurensning av grunn, luft, sjø og vann. Derfor er det helt avgjørende at anleggene har god kontroll på hva de mottar. I tillegg vil vi se på om det farlige avfallet lagres forsvarlig, om det foretas ulovlige utslipp av farlig avfall, og om det er etablert en tilstrekkelig internkontroll, sier Nerbø.

Omfattende brudd
Miljøverndirektøren er spent på hva kontrollaksjonen vil avdekke.
-Forurensningsmyndighetene har fulgt opp farlig avfall-bransjen tett i mer enn ti år, og det er gjentatte ganger påvist omfattende brudd på krav i tillatelser og regelverk. Derfor er det nødvendig med en ny kontroll av mottaksanleggene. Vi vil være sikre på at alt innsamlet farlig avfall blir håndtert på en måte som er miljømessig forsvarlig og i tråd med miljøregelverket.

Strenge reaksjoner
For anleggene som ikke holder seg innenfor tillatelser og regelverk kan det bli kostbart.
-Dersom vi avdekker anlegg med alvorlige brudd på miljøregelverket, vil Fylkesmannen følge dem opp med strenge reaksjoner i form av tvangsmulkt og mulig politianmeldelse, sier miljøverndirektør Lindis Nerbø.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.