Landsdekkende tilsynsaksjon med skipsverft
I perioden mai til september 2023 gjennomfører statsforvalterne en tilsynsaksjon med skipsverft over hele landet. Aksjonen koordineres av Miljødirektoratet.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Aksjonen kontrollerer drift i henhold til regelverk
Hensikten med tilsynsaksjonen er å kontrollere om verftene overholder miljøregelverket og å bidra til å styrke og utvikle bransjens og statsforvalterens kunnskap og kompetanse på området, samt å bidra til forbedring der det er nødvendig. Aksjonen vil prioritere virksomheter med høy aktivitet, virksomheter hvor det ikke har vært gjennomført tilsyn de siste årene, samt de virksomhetene som tidligere har hatt alvorlige avvik. Tilsynene i aksjonen vil være uvarslet, og vil særlig ta for seg utfordringer og krav som er sentrale i reguleringen av skipsverft.
Den som driver skipsverft eller mekanisk verksted med slipp skal sørge for at aktiviteten ikke fører til forurensninger i miljøet. Denne typen virksomhet er regulert av forurensningsforskriften kapittel 29. Forskriften krever at den enkelte virksomhet har god kontroll på sine utslipp, hvilke miljøfarlige stoffer bedriften slipper ut og i hvilke mengder. Det er forbudt å slippe ut miljøskadelige stoffer i mengder som kan ha miljømessig betydning. Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for disse bedriftene og har derfor ansvar for å kontrollere om virksomhetene overholder miljøregelverket.
Hvorfor kontrollerer vi skipsverft?
Myndighetene har i snart to tiår jobbet for å få ryddet opp i forurenset sjøbunn langs kysten vår. Dette arbeidet er forankret i stortingsmeldinger 12 (2001-2002) -"Rent og rikt hav" og 14 (2006-2007) -"Sammen for et giftfritt miljø - forutsetninger for en tryggere fremtid", hvor målet er å forvalte havområdene våre på en bærekraftig måte. Norge har lenge vært en sjøfartsnasjon, og verftsvirksomhet har historisk sett vært en betydelig kilde til forurensningen som finnes i sjøbunnen i fjorder og havner langs kysten.
Med den store innsatsen som pågår for å rydde opp i forurensede sedimenter, er det viktig å stoppe ny tilførsel av miljøskadelige stoffer. Vi har sett at det tar tid å omstille drift i virksomheter som har en lang historie og innarbeidede rutiner. Samtidig er det viktig å understreke at vi også har sett mye god praksis. Mange verft har utviklet egne gode løsninger for å redusere utslipp av metaller og miljøgifter. Dette håper vi at vi ser mer av i løpet av tilsynsaksjonen.