Arbeid med implementering av CRPD FN-konvensjonen i Trøndelag 2023-2025
FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD - Convention on the Rights of Persons with Disabilities) skal sikre lik tilgang til menneskerettighetene for personer med funksjonsnedsettelse. Konvensjonen beskriver hvordan myndighetene skal jobbe for å sikre menneskerettighetene slik at alle kan delta i samfunnet.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Statsforvalteren i Trøndelag har i samarbeid med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) deltatt i et pilotprosjekt for implementering av CRPD i perioden 2020-2022.
8 kommuner i Trøndelag har deltatt, sammen med kommuner fra Rogaland, Oslo og Viken, og Troms og Finnmark. Prosjektets formål har vært å øke kunnskapen i kommunene om FN konvensjonen gjennom i første omgang å utvikle og ta i bruk informasjons- og opplæringsmateriell.
Dette har resultert i en digital veileder for implementering av CRPD, med ansatte i kommunene som målgruppe: CRPD- Veiledning til FN konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne | Bufdir
Veilederen består av både filmer, case og presentasjoner som er tilgjengelig for fri benyttelse av alle. Se lenken på høyre side: ressurser i arbeidet.
Fra 2023 har Bufdir videreført arbeidet for å øke kunnskapen om og gjennomføringen av CRPD i alle kommuner. Dette arbeidet er organisert som et prosjekt fra 2023 til 2025, og vil omhandle informasjon og opplærings-aktiviteter både via webinar og fysiske samlinger.
Målene med dette arbeidet er:
- Personer med nedsatt funksjonsevne blir likestilt i kommunene
- Kommunene har økt kunnskap om det konkrete innholdet i CRPD konvensjonen og hvordan de kan bruke denne i sitt arbeid.
- Personer med nedsatt funksjonsevne får oppfylt rettighetene de har krav på i kommunen der de bor fordi CRPD konvensjonen blir en selvfølgelig del av vurderingene i kommunen.
- Færre klager på vedtak til kommuner og statsforvaltere fordi vedtakene er riktige, og har god kvalitet.
Prosjektet har høy politisk prioritet og er viktig fordi vi i dag vet at mennesker med nedsatt funksjonsevne ikke er likestilte på mange samfunnsområder. Mer kunnskap om menneskerettighetene i kommunene vil føre til økt likestilling og bedre tjenester for den enkelte.
Organiseringen av dette arbeidet i Trøndelag starter med at kommunene etablerer kontaktpersoner som inviteres til et informasjonswebinar, hvor videre opplæring, aktivitet og informasjonsdeling koordineres av statsforvalteren.
Kontaktpersonar
-
Tone Flaten
Tlf: 74 16 84 36