Stedlig tilsyn med Helseplattformen ved St. Olavs hospital
Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag vil i fellesskap gjennomføre stedlig tilsyn ved St. Olavs hospital.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Bakgrunnen for tilsynet er bekymringsmeldinger og varsler om hendelser etter innføringen av Helseplattformen 12. november 2022. Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag har med stigende bekymring sett på hvordan innføringen av den nye felles pasientjournalen kan påvirke pasientsikkerheten, og ba derfor i januar styret i Helse Midt-Norge om en redegjørelse om oppfølgingen av Helseplattformen.
Helsetilsynet ser alvorlig på informasjon om at innføring av Helseplattformen kan ha medført fare for pasientsikkerheten. Tilsynet følges nå opp med stedlig tilsyn, i samarbeid med Statsforvalteren i Trøndelag for å sikre god lokal forankring. Helsetilsynet vil lede tilsynslaget, som er bredt sammensatt med fagkompetanse fra både helsefag og IKT.
Utvalgte bekymringsområder
Tilsynet skjer i første halvdel av februar, og Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag planlegger nå gjennomføringen. Tilsynet vil handle om tre utvalgte bekymringsområder: informasjonsflyt, legemiddelhåndtering og brukergrensesnitt.
- Vi er opptatt av å få opplyst disse områdene på en god måte, og få klarhet i hvordan helseforetaket har jobbet med å identifisere risiko og planlegge tiltak, sier underdirektør i Helsetilsynet, Tone Blørstad, som leder tilsynslaget.
Hva kan vi lære av helseplattformen?
Helseplattformen er ett av flere pågående initiativ for å nå visjonen om Én innbygger – én journal, som er et uttalt mål for helse- og omsorgssektoren i Norge. Erfaringene fra innføringen av felles journalløsning i Midt-Norge kan gi nyttig læring også med tanke på andre IKT-prosjekter.
Statsforvalteren kommer ikke til å uttale seg om detaljer i det pågående tilsynsarbeidet.