Hurra - Årets Trønderske matfestival 2021 åpner 29. juli
Endelig matfestival - årets vakreste eventyr for de 130 deltagende lokale mat- og reiselivsbedrifter som byr fram det beste regionen har å by på av lokal mat. Torsdag 29. - lørdag 31. juli er de rigget på Torget i Trondheim, i Kongensgate og i Munkegata der publikum gis mulighet til å få oppleve hele Trøndelags matfat.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Helt siden 2005 har Trøndersk matfestival gjort seg mer og mer gjeldene som et av de største arrangementene regionen har å by på og med skrytende omtale langt utover regionen og Norges grenser. Pådriver den gangen var Fylkesmannen i Trøndelag som sammen med mange organisasjoner bidro til å få etablert Oi! Trøndersk mat og drikke. De tok på seg eierskapet og har stått for gjennomføringen siden da. Jobben som her er gjort her, sammen med det også mange andre har tatt tak i, har bidratt til at Trøndelag er stor på lokal mat.
I år blir det det også storbesøk på Trøndersk matfestival. Statsminister Erna Solberg vil fredag tilbrede lokal mat fra Trøndelag sammen med mesterkokk og festivalkokk Christopher W. Davidsen.
Så ble fjoråret ble annerledes, men også det medførte ny utvikling gjennom at Matfestivalen i Trondheim ble erstattet med "Trøndersk matfestival - et sted nær deg", den gang med over 200 aktiviteter rundt om i Trøndelag. Også Trøndersk matfestival - et sted nær deg videreføres i år og foregår om en uke, den 5.-7. august; i år med over 300 aktiviteter i 34 av fylkets 38 kommuner.
Godt regionalt samarbeid har vært en viktig strategi for å få synliggjort hva hele regionen har av unike tilbud i samarbeidet mellom lokalmat og reiselivet. I år deltar 11 regioner fra Namdalen i nord, til Oppdal og Rennebu i sør. Men alle må hedres og nevnes for sitt gode samarbeid; Øyriket Hitra og Frøya, Matregionen Fosen, Røros, Smak og Opplev Melhus, Mett i Gauldalen, Matfatet Fosen, Innherred og Den Gyldne Omvei, AUK - smaker fra Stjørdalsdalføret, Smaker fra Orkland og Bondens marked Trøndelag.
Ketil Jacobsen i Oppdal Smak av fjell er en av de lokale pådriverne som nå er på vei til å rigge stand i Trondheim. "Utrolig artig å representere vår regionen sammen med reiselivet. Vi ser fram til en flott festival, med godt salg. Vi ser fram til å løfte fram lokal mat og drikke fra vår regionen og tror det også bygger opp under vår lokale stolthet og gi ringvirkninger lokalt."
Sammen med tre produsenter fra Oppdal og to kjøkkensjefer på Quality Hotel Skifer og Oppdal turisthotell rigger de regionens Fjellrestaurant midt i Munkegata. Men som Ketil understreker, dette krever stor innsats og det er nødvendig å ha det offentlige med på laget.
En viktig del av festivalen er også å formidle kunnskap om mat og mulighetert til spesielle matoppleveser. Derfor legges det vekt på å få til et variert kursprogram, som dere finner her.
Tommelen opp for godt samarbeid!