Det åpnes ikke for lisensfelling av bjørn i Trøndelag i år

Miljødirektoratet åpner ikke for lisensfelling av bjørn i rovviltregion 6 (Møre og Romsdal og Trøndelag) i 2020. Det åpnes heller ikke for lisensfelling av bjørn i rovviltregion 7 (Nordland) og region 8 (Troms/Finnmark).

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 21.08.2020

"Bakgrunnen for beslutningen er at bestanden av bjørn fortsatt ligger under bestandsmålet i disse rovviltregionene og det foreligger ikke et bestandsmessig grunnlag for å redusere bestanden eller å regulere bestandens utbredelse. Miljødirektoratet viser for øvrig til at dersom det oppstår akutte skadesituasjoner forårsaket av bjørn vil skadefelling av skadegjørende individ kunne vurderes i henhold til gjeldende regelverk."

Vedtak om lisensfelling av bjørn i Miljøvedtaksregisteret

Rovviltnemndene fastsetter kvoter i regioner hvor bestandsmålet er nådd eller i regioner uten fastsatt bestandsmål av bjørn, mens Miljødirektoratet har denne myndigheten i øvrige regioner.

Rovviltforvaltning

Miljødirektoratets avgjørelse om å ikke åpne opp for lisensfelling er basert på flere forhold:

  • Rovdata anslår at det ble født rundt syv kull med bjørnunger i 2019, noe som er betydelig lavere enn Stortingets mål om 13 kull. Antall ungekull har vært stabilt, og godt under målet, over lang tid.
  • Rovviltregion 5 er eneste rovviltregion som har nådd det regionale bestandsmålet på 3 ungekull av bjørn per år.
  • Det er felt tre voksne binner med leveområde i Trøndelag i 2020.
  • Antall påviste skader på husdyr som er forårsaket av bjørn, har gått ned siden 2009.
  • Miljødirektoratet vurderer at ingen områder i år har særlig betydelige bjørneskader utenfor områder prioritert til brunbjørn, men tre områder utpeker seg noe; to områder i Trøndelag, region 6 (Grong, Namsskogan, Høylandet og Namsos, figur 8A) og ett område i Troms, region 8.
  • På bakgrunn av skadesituasjon og skadehistorikk ble det gitt tillatelse til skadefelling på to bjørner kommunene Grong, Høylandet og Namsskogan, i Trøndelag vest for E6, hvorav en voksen hannbjørn ble felt 12.juli og en voksen binne ble felt 17.juli. Ytterligere en skadefelling ble gitt 21. juli, men ingen bjørn ble felt i henhold til denne tillatelsen. Per dags dato foreligger det ingen gjeldende skadefellingstillatelser i dette området.
  • I Trøndelag er det også gitt skadefellingstillatelser på bakgrunn av påviste skader i Snåsa, Selbu og Meråker. Det ble ikke felt bjørn i henhold til disse tillatelsene.
  • I Bardu kommune i Troms er det per 10. august påvist åtte skader av tapt til bjørn, der skadevolder antas å være en binne med unger. Det foreligger ikke en gjeldende skadefellingstillatelse i dette området, men Klima- og miljødepartementet har gitt Miljødirektoratet v/Statens naturoppsyn (SNO) et oppdrag om å forsøke å flytte binna (TR46) med unger til ett egnet sted innenfor forvaltningenssonen for bjørn.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.