Jordbruksavtalen 2022

Kyr på beite
Ku på beite (Ivar Ødegård)

Proposisjonen om jordbruksoppgjøret ble vedtatt i Stortinget 15. juni etter at staten, Norges Bondelag og Norsk bonde og småbrukarlag ble enige om årets jordbruksavtale i mai. Avtalen har en ramme på 10,9 milliarder kroner. Den omfatter en kompensasjon for kostnadsvekst og sviktende inntektsutvikling, og gir en økning i inntektsmulighetene for 2022 og 2023.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 16.06.2022

Statsforvalteren har et ansvar for å følge opp statlig landbrukspolitikk. Dette gjør vi ved blant annet gjennom vårt med forvaltning av statlige tilskuddsmidler til jordbruket, som blir regulert gjennom jordbruksavtalen. Under gjengir vi noen hovedtrekk i avtalen.

Kostnadskompensasjon for 2022

Det ble framforhandlet en kostnadskompensasjon for 2022 som utbetales i september. Det skjer så raskt det lar seg gjøre etter Stortingets vedtak om oppgjøret. Utbetalingen baseres på søknadsrundene oktober 2021 og mars 2022. Taket for utbetaling av husdyrtilskudd er midlertidig suspendert for denne utbetalingen. De som starter opp i 2022 får utbetaling i februar 2023. Det utbetales et ekstra husdyrtilskudd og arealtilskudd samt distriktstilskudd til tomat, agurk og salat.

Prisøkninger

Målprisen for korn økes med 1 kr/kg for matkorn og 90 øre/kg for bygg og fôrhvete.

Det blir også økning i målprisene for melk, frukt, bær, grønnsaker og poteter.

Kvalitetstilskuddet for storfeslakt økes. Distriktstilskuddet for melk økes i alle soner med unntak av sone A.

Avtalen legger opp til nedskriving av norsk korn og importert råvare til kraftfôr for å unngå økning i kraftfôrprisene til husdyrprodusentene. Kraftfôrprisen vil ikke øke mer enn 3 øre/kg.

Produksjonstilskudd og avløsertilskudd

Arealtilskuddet til alle vekstgrupper økes. Kulturlandskapstilskuddet økes.

Husdyrtilskuddet til melkekyr, ammekyr, øvrige storfe, sau og ammegeiter økes. For sau innføres et nytt intervall for husdyrtilskuddet med en tilskuddssats fra 1-75 sau og en sats for 76-150 dyr. Husdyrtilskuddet for verpehøns økes for intervallet 1001-7500 høns.

Driftstilskuddet til små og mellomstore melkebruk økes.

Satsene for beitetilskudd og tilskudd til dyr i utmark øker for både storfe og sau.

Tilskuddet til økologisk jordbruk øker for disse gruppene: korn, grovfôr, økologisk areal i 1.års karens, melkekyr og ammekyr.

Avløsertilskuddet økes til maks. kr 96 800 pr. foretak. Satsen pr. dag for tilskudd til avløser ved sykdom økes til kr 2100,-. Avtalen inkluderer også tilskudd til sykdomsavløsning til foreldre som må ivareta barn med sykdom.

Klima og miljø

Overføringen til Regionalt miljøprogram økes med 185 millioner kroner. For Innlandet fylke utgjør dette 34,8 millioner kroner i økning.

Avtalen øker satsene til videreutvikling av klimasmart landbruk, som blant annet innebærer gratis klimarådgivning for alle bønder.

Det settes av 10 millioner kroner i 2023 til utvikling og ferdigstilling av klimakalkulatoren.

Satsene til grøftetilskudd og levering av husdyrgjødsel til biogass anlegg økes.

Setertilskudd

Setertilskuddet økes og utformes slik at det blir en minstesats for setring i fire uker og en minstesats for setring i seks uker. Det skal settes ned et utvalg som skal gjennomføre en utredning som tar for seg hvilke sider av seterdriften som er viktig og realistisk å ta vare på for fremtiden, formulere forslag til målsettinger og vurdere mulig innretning av virkemidlene rettet mot seterdrift. Utredningen skal legges fram som grunnlag for diskusjon mellom avtalepartene i jordbruksoppgjøret 2023.

Utredninger

Det skal nedsettes en arbeidsgruppe for å utrede Kvoteordningen for melk for å se hvordan en kan få ned kvoteprisene og øke andelen eid kvote.

Det skal utredes utforming av et nytt dyrevelferdstilskudd med frist 1. januar 2023, slik at tilskuddet kan innføres under neste års jordbruksoppgjør.

Partene er enige om å nedsette en partssammensatt arbeidsgruppe som skal gjøre en samlet vurdering av strukturdifferensiering og tak på tilskudd over jordbruksavtalen.