Offentlig innkjøp av norsk mat og mat fra lokale leverandører

Deltakere på lokalmatsamling oppstilt på tunet på Danebu
Deltakerne på samlinga var innkjøpsansvarlige i de ulike regionene i Innlandet. I tillegg var det representanter fra Fylkeskommunene i Innlandet, Agder og Viken. Matfylket Innlandet og Innlandet Bondelag deltok også. Foto: Aya Strand, Valdres natur- og kulturpark.

Statsforvalteren i Innlandet inviterte de innkjøpsansvarlige i fylket til todagers samling for å se på mer bruk av norsk mat i offentlig sektor og gjerne fra lokale leverandører.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 29.08.2023

Vi må bli mer bevisste på mulighetene

På samlingen drøftet vi muligheter, erfaringer og utfordringer innenfor dagens regelverk.

Vi belyste temaet fra ulike synsvinkler; både innkjøpere i offentlig sektor og representanter fra lokalt næringsliv delte kunnskap og erfaringer. Innlegget fra Distriktssenteret gav verdifull innsikt i hvordan kommunene kan legge til rette for lokale leverandører. Du kan lese mer på nettsiden til Distrikstsenteret. Matnettverket Gudbrandsdalsmat fortalte om sine erfaringer som leverandør til det offentlige.

Turid Windjusveen Olsen og Guri Grønolen som arrangerte samlingen mener vi må bli mer bevisste på mulighetene for innkjøp av norsk mat og mat fra lokale leverandører. Bare hver femte grønnsak i offentlig innkjøp er norsk ifølge NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi).

Innlandet er landets største jordbruksfylke med 24 prosent av landets matproduksjon og komplette verdikjeder for melk, kjøtt, egg, korn, potet og grønnsaker. Mulighetene for økt offentlig innkjøp av råvarer og bearbeidede produkter fra Innlandet er derfor gode.

Deltakerne på samlingen lot seg inspirere og imponere av ambisjonene og målene til Agder fylke og Oppdal kommune om mer bruk av lokale leverandører. Agder har besluttet at 50 prosent av matinnkjøpet skal være fra fylket innen 2025. Oppdal har vedtatt en innkjøpsstrategi som skal bidra til markedsutvikling og mer innkjøp fra lokale leverandører.

Sikre lokal verdiskapning

Hvordan få mer bruk av norsk mat og lokalmat i det offentlige?

Distriktssenteret ga forsamlinga følgende råd: Kommunen har større handlingsrom enn mange er klar over. Kommunen kan bruke en rekke grep for å legge til rette for små og mellomstore bedrifter og konkurranse fra lokale leverandører uten å komme i konflikt med lov om offentlige anskaffelser. Gode grep som kommunen kan ta er:

  • vedta kommunal strategi for innkjøp
  • være nøye med valg av kriterium for vurdering av anbud
  • være åpne for mer fleksible rammeavtaler.

Du kan lese mer om samlingen på Statsforvalterens Facebook-side