Knusktørt i skogene våre: - Bruk hodet, ikke gjør opp bål nå
Faren for skogbrann øker hver dag i uka som kommer. Kommunene og Fylkesberedskapsrådet ble i dag sterkt oppfordret til å gjøre seg klare for hendelser, og informere aktivt for å hindre brann.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Dagens beredskapsmøte med Statsforvalteren samlet over 150 deltagere, og de fikk se brannfarekart som lyser rødt for neste uke. Alle ble bedt om være frempå og informere om brannfare. - Vær klare. Alle vi som sitter her, må forberede oss på å bidra. Og det er ikke tida for å gjøre opp bål. Bruk hodet, var budskapet fra både brann- og beredskapssjefer.
Det er et generelt bålforbud i Norge fra mai til september. Da er det forbudt å tenne opp bål og grill i, eller i nærheten av, skog og annen utmark. I tillegg må alle i Norge vise aktsomhet og opptre på en slik måte at brann ikke oppstår. Dette gjelder alle, hele tiden og over alt - f eks på sommeravslutninger og sosiale samlinger ute.
Opp med plakater, ut med advarsler
Mange turister kommer nå til Norge uten å vite om skogbrannfaren. Det samme kan også gjelde andre som nettopp er kommet til landet og ikke skjønner norsk eller leser norske nyheter.
Fylkesberedskapsrådet og kommunene ble derfor oppfordret til å dele informasjon fra Direktoratet fra samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). De har laget fare-plakater med informasjon på flere språk, samt videoer og tekst som kan deles.
Det er viktig å nå ut i alle kanaler. Media, skoler, barnehager, introduksjonsprogram for flyktninger, lokalt næringsliv, landbruket, lag og organisasjoner er blant de mest aktuelle. Informasjonstavler på kontorer og i resepsjoner, langs veier osv, er også gode kanaler.
Hjelp til
Under tørkesommeren i 2018 var det mange som bidro for å hindre brann. Tog kjørte med redusert fart, og butikkene sluttet å selge engangsgriller. Budskapet var at «Pølser smaker like godt på termos». Og bøndene tilbød tankvogner til slukking på eget initiativ, minnet fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund om. - Hjelp brannvesenet med logistikken, så kan de slukke brannen, sa han.
Flere i møtet var opptatt av å få til bedre forsikringsordninger for å få dekket det man taper dersom man låner ut privat utstyr og materiell som blir skadet i brannslukking. Statsforvalteren vil ta saken videre til departementet.
Brannsjef Trond Joar Kjenstadbakk i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen pekte på den enkelte sitt ansvar: - Hvis dere er i tvil om det er trygt, er det ikke tvil. Vi kan ikke frata folk ansvar for å gjøre risikovurderinger. Men alle har en aktsomhetsplikt, og den gjelder, enten det er privatpersoner, organisasjoner eller en offentlig etat.
Kontaktpersonar
-
Asbjørn Lund
Tlf: 61 26 60 40 / 91 16 26 51