Viktig informasjon til helsepersonell som gir helsehjelp til flyktninger
I saken omtales to viktige tema for de som gjennomfører tuberkulose-screening og legemiddelhåndtering til flyktninger fra Ukraina.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
1. Tuberkulose-screening
Bakgrunn
En kommune i Innlandet har spurt om det er slik å forstå at kommende flyktninger ikke nødvendigvis vil ha vært gjennom tuberkulose-screening på Nasjonalt ankomstsenter i Råde i forkant, og om det fortsatt skal planlegges for at dette skal gjøres desentralisert. Statsforvalteren i Innlandet har videresendt spørsmålet til Råde kommunes kommuneoverlege. Vi antar at temaet har bred interesse og gjengir svaret, som også inneholder en viktig forholdsregel.
Kommunelegen i Råde skriver at i mars og april har hhv. 44 % og 50 % av asylsøkerne som har blitt registrert på Nasjonalt Ankomstsenter blitt screenet for tuberkulose. Dette lave prosenttallet skyldes at registreringskapasitet har vært prioritert, og screeningrutinen har derfor ikke vært fulgt. Den kommunale helsetjenesten hadde i denne perioden ikke oversikt over hvor asylsøkere hadde reist, slik at de ikke kunne ettersende beskjed om undersøkelsen var gjort eller ikke til de aktuelle kommunene. Man måtte i denne situasjonen prioritere oppfølging av positive prøvesvar, og sørge for at de pasientene som testet positivt ble ivaretatt.
Asylsøkere som er registrert hos politiet på andre registreringssteder enn på Ankomstsenteret, som på registreringsløsninger i Innlandet, har de ingen oversikt over.
Forholdsregel for kommunene:
Dersom en kommune har flyktninger som har vært på Nasjonalt Ankomstsenter i Råde, kan resultater fra tuberkuloseundersøkelsen etterspørres på tuberkulosesvar@rade.kommune.no. Det må oppgis hvilket D-nr. det etterspørres prøvesvar for. Er undersøkelsen ikke gjort vil det ikke bli treff. Da må oppholdskommunen følge opp.
Se for øvrig informasjon fra Sykehuset Innlandet HF med presiseringer om tuberkulose-screening som ble sendt ut 3. mai.
2. Hjelpemiddel – ukrainske legemidler og norske erstatningsmedisiner
I Helsedirektoratets sin veileder om helsetjenester til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente er det eget kapittel med tilleggsinformasjon om særlige forhold som gjelder personer som er fordrevne fra Ukraina, publisert 3. mai. Det er lagt ut en oversikt over de mest brukte legemidlene i Ukraina.
Dette er et godt hjelpemiddel for de som i ulike roller kommer i dialog med ukrainske flyktninger om legemidler de trenger eller har brukt i hjemlandet. Vi antar at dette vil være nyttig kunnskap for leger, helsesykepleiere og andre deler av helse- og omsorgstjenesten som har oppgaver innen legemiddelhåndtering overfor flyktninger. I tillegg vil det være nyttig for apotekene som kan stå overfor en kunde som viser fram en tabletteske med kyrillisk tekst. Vi ber de som står overfor medikamenter som ikke står på listen om å spille dette inn til oss, så sender vi det videre slik at listen oppdateres.