Krevende veterinærtilgang for produksjonsdyr i Oslo og Viken
Kommunene skal sørge for tilfredsstillende tilgang på tjenester fra dyrehelsepersonell. Dette er imidlertid krevende for mange kommuner, og noen har store utfordringer med å få stabilitet i veterinærtjenestene.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Landbruksdirektoratet har ansvar for inndeling i veterinærvaktdistrikt, og administrerer vakt- og administrasjonstilskudd til vertskommunene i vaktområdene.
Kommunene skal sørge for tilfredsstillende tilgang på tjenester fra dyrehelsepersonell, jf. dyrehelsepersonelloven §3a. Samme paragraf slår fast at kommunene har ansvar for å organisere en klinisk veterinærvakt utenom ordinær arbeidstid. Dette er imidlertid krevende for veldig mange kommuner, og noen har store utfordringer med å få stabilitet i veterinærtjenestene.
For å motvirke dette administrerer Statsforvalteren et stimuleringstilskudd til veterinærdekning i kommunene. Stimuleringstilskuddet skal bidra til tilfredsstillende tilgang på tjenester fra dyrehelsepersonell på dagtid i næringssvake områder.
Utfordringer
Utfordringene med veterinærdekning er ofte knyttet til næringssvake områder; store geografiske områder med lange reiseavstander, og spredt tetthet av landbruksforetak og dyr. For å opprettholde en vaktordning utenom ordinær arbeidstid må det i et vaktdistrikt være nok tilgang på veterinærfaglige oppdrag på dagtid til at veterinærene hver for seg har tilstrekkelig inntjening i sitt eget foretak. I næringssvake område er nettopp det begrensede næringsgrunnlaget på dagtid utfordringen.
Faglig innretning er en annen utfordring, da nyutdannede veterinærer i stor grad er spesialisert innen smådyr. Yngre veterinærer ønsker seg også arbeidsbetingelser på linje med andre arbeidstakere, og da er en tredelt vaktturnus et minimum. Disse faktorene bidrar til at kommunene ikke klarer å fylle vaktordningene i tilstrekkelig grad.
Stimuleringstilskuddets uforutsigbarhet gjør en vanskelig situasjon verre
Stimuleringstilskuddet til hver kommune og hvert veterinærvaktdistrikt varierer fra år til år, avhengig av Stortingets avsetning til formålet, og akutte behov i fylker og kommuner. Kommunene ønsker en større forutsigbarhet for tilskuddet fra år til år, både når det gjelder størrelsen på tilskuddet og forvaltningsforhold som søknadsfrist og vilkår.
(Denne artikkelen ble først publisert i Fylkesnytt fra Oslo og Viken 2/2021)
Kontaktpersonar
-
Anne Behn
Tlf: 69 24 75 12 -
Ragnhild Skar
Tlf: 32 26 67 37 -
Lene Thorud
Tlf: 32 26 67 17