Nye krav til mellomstore forbrenningsanlegg og påminnelse om meldeplikt
Forurensningsforskriften kapittel 27 ble endret i 2021. De nye reglene gjelder både for eksisterende og nye forbrenningsanlegg.
Eksisterende anlegg må sende inn nytt meldeskjema.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Forurensningsforskriften kapittel 27 ble vesentlig endret i 2021.
Bakgrunnen for dette er gjennomføring av EUs direktiv om begrensning av visse luftforurensende utslipp fra mellomstore forbrenningsanlegg i norsk rett.
Regelverket gjelder for forbrenningsanlegg i størrelsen 1 – 50 MW, som brenner faste, flytende eller gassformige brensler.
Krav som stilles
Reglene i kapittel 27 stiller blant annet krav til brenselet som benyttes, beregning av skorsteinshøyde, hvordan forbrenningsanlegget skal driftes, mv.
I den endrede forskriften er virkeområdet utvidet til også å gjelde motorer og gassturbiner. I tillegg er det gitt nye grenseverdier for utslipp til luft.
For bedrifter som ble etablert før forskriften ble endret, vil det være viktig å gjennomføre målinger av utslippene for å vurdere om det er nødvendig med tiltak for å etterleve kravene i den endrede forskriften. Det stilles også krav til journalføringen, som er viktig for at bedriften skal kunne dokumentere at gitte krav overholdes.
Vi gjør oppmerksom på at det også er gjort endringer med hensyn til hvordan man skal summere kapasiteten til to eller flere forbrenningsanlegg på samme sted. Dette kan medføre at forbrenningsanlegg som tidligere var omfattet av kapittel 27, ikke lenger er det etter at forskriften ble endret.
Når reglene trer i kraft for ulike anlegg
For forbrenningsanlegg satt i drift før 20. desember 2021 skjer en overgang til nye utslippsgrenser i 2025 og 2030, men fram til dette gjelder de samme utslippsgrensene som de har hatt til nå.
Forbrenningsanlegg anses etablert og satt i drift fra det tidspunkt det er utslipp til luft.
Meldeplikt eller krav om søknad om tillatelse
Det er meldeplikt både for nye og eksisterende forbrenningsanlegg. For noen forbrenningsanlegg er det krav om tillatelse (§§ 27-4, 27-5 og 27-6).
Anlegg som omfattes av kapittel 27 skal sende melding til forurensningsmyndigheten. Dette gjelder både nye og eksisterende anlegg. Du finner nærmere informasjon om hva en melding som minimum må inneholde i vedlegg 1 til forskriften.
Når skal anleggene sende melding?
Tidspunktet for når meldeplikten inntrer avhenger av etableringstidspunktet for anlegget.
- Anlegg etablert etter 19. desember 2021:
- Den ansvarlige i bedriften skal sende en fullstendig melding til forurensningsmyndigheten i god tid før planlagt oppstart av et nytt forbrenningsanlegg.
- Anlegg etablert før 20. desember 2021:
- For forbrenningsanlegg etablert før 20. desember 2021 er anleggets nominelle tilførte termiske effekt avgjørende for når melding må sendes inn:
- Forbrenningsanlegg over 5 MW: Innen 1. oktober 2023
- Forbrenningsanlegg til og med 5 MW: Innen 1. oktober 2028
- For forbrenningsanlegg etablert før 20. desember 2021 er anleggets nominelle tilførte termiske effekt avgjørende for når melding må sendes inn:
Meldeskjemaet kan du finne her: Meldeskjema kapittel 27 Mellomstore forbrenningsanlegg
Meldeskjemaet finner du også i menyen til høyre.
Slik virker forskriften
Forurensningsforskriften kapittel 27 er å anse som en tillatelse til forurensning fra mellomstore forbrenningsanlegg.
Hele den normale virksomheten må anses som tillatt gjennom forskriften, dersom kravene i forskriften overholdes.
Virksomheter som er omfattet har en plikt til å redusere sine utslipp så langt dette er mulig uten urimelige kostnader, selv om fastsatte utslippsgrenser overholdes.
Forurensning som går ut over forskriftens krav og som ikke kan regnes som normal drift, kan medføre krav om særskilt tillatelse.
Forbrenningsanlegg som må ha tillatelse
Størrelse på anlegget, type brensel eller lokal luftkvalitet kan utløse krav om tillatelse etter forurensningsloven (§ 27-5).
Forbrenningsanlegg med samlet kapasitet på 50 MW eller mer (dvs. anlegg som er omfattet av forurensningsforskriften kapittel 36, vedlegg 1, punkt 1.1) må ha tillatelse.
Anlegg som brenner treavfall forurenset med fremmedstoffer som for eksempel malte flater, impregnering, lim, plast, metall eller papir, skal ha tillatelse. Anlegg som brenner treavfall forurenset med halogenerte organiske forbindelser eller tungmetaller som følge av overflatebehandling eller behandling med impregneringsmidler omfattes imidlertid av avfallsforskriften kapittel 10, og reguleres dermed ikke etter kapittel 27. I sistnevnte tilfeller er Miljødirektoratet myndighet.
Kravet om tillatelse vil også gjelde anlegg som vil benytte kildesortert returtrevirke/rivingstrevirke som brensel. Ved bruk av returtrevirke/rivingstrevirke som brensel vil det være nødvendig med krav til kildesortering og mottakskontroll for å sikre at dette avfallet er tilstrekkelig rent til ikke å omfattes av avfallsforskriftens kapittel 10.
Mer informasjon om kapittel 27
Mer informasjon om hvilke krav som stilles finner du i:
- Forurensningsforskriften kapittel 27 (Lovdata)
- Miljødirektoratet sin veileder til forurensningsforskriften kapittel 27