Spør en ungdom!
Ungdommer i Troms og Finnmark har kommet fram til fem punkter de mener kan føre til bedre samarbeid mellom dem og alle som arbeider med barn og unge.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Hva mener ungdom selv er viktig for å bli hørt og tatt på alvor? Hvordan kan alle som jobber med saker som angår barn og unge bli bedre til å samarbeide med ungdomsrådene? Dette var tema på Snakkeverkstedene Statsforvalteren i Troms og Finnmark har hatt ulike steder i fylket, sammen med i alt 12 ungdomsråd og Ungdommens Fylkesråd.
«Vi ungdom vet best om hvordan det er å være ungdom i dag. Vi har forskjellige historier og opplevelser som bidrar til at vi har ulike synspunkt på ulike saker. Spør oss! Snakk med oss, ikke om oss!»
Dette skal vi jobbe med
Resultatet ble presentert på Vintermøtet i Alta i april, med representanter fra alle kommunene, ungdomsrådene, Statsforvalteren og øvrige lokale og regionale organisasjoner og samarbeidspartnere. Basert på det ungdomsrådene i fylket har spilt inn til oss gjennom Snakkeverkstedene ble alle deltagerne på Vintermøtet enige om fem punkter som vi skal jobbe videre med.
1: Opplæring av ungdomsrådskoordinatorer
Ungdomsrådene trenger en engasjert og kompetent koordinator som er bindeleddet mellom ungdomsrådet og kommunen. Både ungdomsrådene og koordinatorene må få god opplæring.
2: Invitere inn ungdomsrådene
Ulike organisasjoner, kommuner og fylket burde invitere inn ungdomsrådet for å få innspill i ulike saker. Ungdomsrådet skal ha god kontakt med kommunestyret og alltid bli invitert til å delta i kommunestyremøtene.
Ungdomsrådene burde selv avgjøre hvilke saker som er relevant for ungdomsrådet.
3: Gi forståelig informasjon til ungdomsrådene
Informasjonen som ungdomsrådene trenger for å gi innspill til ulike saker må være i klart språk slik at alle i ungdomsrådet forstår hva saken handler om.
Er det vanskelige saker, må ungdomsrådene få tilbud om veiledning.
4: Behandle ungdomsrådene likt andre råd og utvalg
Ungdomsrådene må behandles med respekt, både for egen tid og for kompetansen og erfaringene de har. Ungdomsrådene må inviteres med så tidlig som mulig i saksgangen, og de må inkluderes hele veien.
De må også få informasjon om hvordan innspillene de gir følges opp.
5: Ungdomsrådene bør ha møte- og talerett i kommunestyret
Ungdomsrådene må inviteres inn der avgjørelsene tas, og det må legges til rette for at deres meninger kommer fram.
Sammen med Ungdommens Fylkesråd og prosjektet «Snakk for dæ sjøl» har vi laget et ressurshefte/arbeidshefte for hvordan man kan jobbe konkret med de fem punktene i kommunen – se vedlegg!
Kontaktpersonar
-
Gro Davidsen
Tlf: 77 64 22 43