Statens hus gjenåpner i Vadsø
23. august er det høytidelig gjenåpning av Statens hus i Vadsø. Etter to år med ombygging har hovedsetet til Statsforvalteren i Troms og Finnmark blitt til moderne kontorlokaler, i bygget som fortsatt er et landemerke i Vadsø.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik foretar den offisielle åpningen.
- Åpningen av Statsforvalterens nye lokaler for hovedsetet i Vadsø er en gledens dag og et tydelig signal om fortsatt statlig tilstedeværelse lengst nord, sier statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker.
Hun er stolt av å kunne presentere og ønske velkommen til moderne lokaler med utsmykning inspirert av tre stammers møte. Et Statens hus som har fått et skikkelig løft.
- Og det er samtidig en viktig milepæl for embetet at vi endelig kan tilby våre ansatte i Vadsø tidsriktige arbeidsplasser som tilfredsstiller kravene til helse, miljø og sikkerhet, sier Vik Aspaker.
Det første Statens hus i Finnmark
Statens hus ble opprinnelig bygd i 1963, og er et monumentalanlegg i etterkrigsmodernisme. Den store bygningen viser statlig vekst i etterkrigstiden.
Bygningens arkitektur er karakteristisk for sin samtid, og vurderes å ha høy arkitektonisk kvalitet. Bygget er i dag nærmest intakt i sin opprinnelige utforming.
Det er arkitektene Turid og Kristen Bernhoff Evensen som har tegnet Statens hus. De hadde også mange andre oppdrag i forbindelse med gjenreisningen av Finnmark.
Alle beslutninger når det gjelder rehabilitering er gjort i dialog med Riksantikvaren og Troms og Finnmark fylkeskommune, og dette bygget som er det første Statens hus, er en viktig del av historien.
De drøyt 100 ansatte i Vadsø har i byggeperioden hatt tilhold på flere ulike kontorlokaler i Vadsø.
Alt revet og skiftet ut
Fasaden til bygget er fredet, men innvendig er alt revet ned til skjelettet. Inventaret er gjenoppbygd i moderne stil, med flere kontorlandskap, multirom og sosiale soner.
Hovedtrapperommet i bygget er også vernet, og er delvis tilbakeført blant annet med fargebruk.
Taket og vinduene er skiftet ut, og de grønne fasadeplatene er tilbakeført. De opprinnelige vinduskarmene av teak er erstattet med det mer miljøvennlige materialet accoya – som er acetylert furu fritt for miljøgifter.
De opprinnelige fasadelampene var produsert av Hadeland glassverk for Sønnico i sin tid. Lampene er nå reprodusert ved hjelp av originale former hos Hadeland glassverk. Disse lampene har også en energieffektiv lyskilde i lampene.
Det er til sammen 3000 kvadratmeter fordelt på tre etasjer, og det er lagt til rette for en aktivitetsbasert arbeidsplass.
Resepsjonen ligger i 1. etasje og er det første man ser når man kommer inn hovedinngangen i lokalet. Den er utformet som et skulpturelt prismeformet møbel i furufiner designet av Pir 2 i Trondheim.
Den samiske og kvenske kulturen har fått plass i prosjektet og gjenspeiles i fargebruk, spesialdesign og utsmykking.
Bedre for miljøet
Statens hus eies av Statsbygg og ombyggingen har hatt en kostnadsramme på 158 millioner kroner.
- Å rehabilitere Statens hus fra 1963 til ny bruk, er et godt eksempel på at det å bevare er bedre for miljøet enn det å bygge nytt. Bruk er også bedre for bygget enn at det står tomt, eller bruk er det beste vern, sier Marius Tunstad, byggherredirektør i Statsbygg.
Program for åpningsdagen:
Kl. 14.00 Joik ved Niko Valkeapää
Han er en samisk låtskriver, musiker (vokal) og politiker
Kl. 14.05 Statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker ønsker velkommen
Hun vil også være konferansier gjennom hele arrangementet
Kl. 14.10 Tale ved ordfører i Vadsø Wenche Pedersen
Kl. 14.15 Tale ved direktør for KORO Sigurd Sverdrup Sandmo
Den konseptuelle ideen for utsmykkingen er «de tre stammers møte». Denne ideen går igjen i de kunstneriske innslagene.
Kl. 14.20 Monolog ved Sara Maria Lindbach fra Kvääniteatteri
Hun er skuespiller og skal fremføre «To ord – tre skygger», som er et utdrag fra forestillingen NAKYMÄTÖN KANSA – DET USYNLIGE FOLKET som har urpremiere 17. september på Halti kulturscene.
Kl. 14.30 Byggherredirektør Marius Tunstad overleverer lokalene til statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker
Kl. 14. 40 Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik klipper snoren
Kl. 14.50 Gjestene beveger seg inn i lokalene. De deles opp i tre grupper. Omvisning.
Kl. 15.30 Musikalsk innslag med Vadsø Mannsangforening før servering
Koret består av 16 menn. De synger to sanger.
Kl. 16.30 Arrangementet avrundes