Viktig å styrke arbeidet med barn og unge
Forebyggende arbeid blant barn og unge er viktig i alle sammenhenger. Det var ett budskap fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark da hun døpte "Kaptein Buhre".
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Her kan du lese hva Elisabeth Aspaker sa i sin "dåpstale".
Kjære alle sammen!
Jeg vil takke for det ærefulle «gudmoroppdraget» og er stolt over å få døpe den nye redningsskøyta 108 «Kaptein Buhre». Gratulerer med dagen til Redningsselskapet, til fartøy og mannskap og til kommunene Senja og Tromsø som vil få gleden av å ha denne skøyta i sine nærområder.
I dette vakre og vindstille høstværet må man ikke lures til å tro at dette er det vanlige på kysten. Nei, gråværsdagene med kuling og regn og det som verre er, er langt oftere hverdagen for dem som har kysten og havet som arbeidsplass.
- Redningsskøytas betydning for sikkerheten langs kysten er udiskutabel.
Vi er et folk med sterke bånd til havet – enten vi har det som arbeidsplass i fiskebåten eller som tumleplass på fritiden. Og rundt på havet er det stadig flere av oss som farter; i små og større motorbåter og seilbåter. I tillegg har vi fått kajakkfolket som elsker den nærheten til naturen som kajakkpadlingen til havs gir.
Livsviktig innsats
Vi er derfor mange som jubler for hver ny redningsskøyte, noen bemannet med fast ansatte og noen bemannet av frivillige mannskaper – alle betyr de en forskjell, gjør en livsviktig innsats og gir en bedre beredskap langs kysten. Det takker vi dere for – og det gjør oss tryggere på at vi vil få hjelp om det skulle gå galt. For en ting vet vi; dere sparer dere ikke! Sannheten er at redningsskøytene ytterst sjelden, om noen gang, lar seg stoppe av været.
I en tid med stor oppmerksomhet knyttet til hvordan vi alle kan bidra til å oppfylle de globale bærekraftsmålene, kan «Kaptein Buhre» stå som er godt eksempel. Båten har en ærefull fortid og har i sitt forrige liv vist seg som en viktig livredder; 94 menneskeliv er reddet. I tillegg har 6400 personer fått assistanse og 3300 fartøyer er loset trygt i havn. Og slik vil båten kunne fortsette, når den gamle traveren «Kaptein Skaugen» får nytt liv. Dette er sirkulærøkonomi i praksis, god miljøpolitikk og helt i pakt med bærekraftsmålene.
Moderne båt
Ombyggingen av «Kaptein Buhre» er finansiert av Anne og Odd Buhres legat «til beste for trengende sjøfolk».
«Kaptein Buhre» fremstår i dag tipp topp moderne og som en av de bedre skøytene i vår region, og får sin stasjonering på Husøy og fører arven videre i et værutsatt kyst- og havområde. Skøyta vil også kunne bli observert i de fiskerike områdene nordvest for Kvaløya og noen ganger i Tromsø by.
Stasjoneringen på Husøy vil være til stor glede for alle fiskere med tilknytning til øya og for alle dem som bor der året rundt, voksne og barn. Husøy er den lille vakre øya som har vokst til et av våre mest vitale helårlige fiskevær, med et stadig travlere vinterfiske i havområdet rett utenfor. Vi kan bare spekulere i om det er klimaendringene som gjør at så mye skrei nå landes på Senja og ikke i Lofoten, slik vi historisk har sett.
Flere viktige oppgaver
Med «Kaptein Buhre» er hjelpen nær for de som ferdes til havs om situasjonen krever det. Det er primæroppgaven, men jeg vil også fremheve redningsselskapet også som et viktig medlem av Fylkesberedskapsrådet. Redningsskøytene har vist seg svært nyttig til flere typer oppdrag langs kysten; dere kan bistå ved søk etter savnede personer i strandsonen og kommer til i veiløse kystområder der andre må gi opp. Og vi har sett hvordan dere kan bistå kommuner med brannslokking fra sjøsiden.
Redningsselskapets tunge tilstedeværelse her nord gir oss som har ansvar for samfunnssikkerhet og beredskap en svært verdifull ekstra ressurs å spille på – en arbeidshest på kjøl. Vi har nå ti redningsskøyter i Troms og Finnmark. Den utgående regjeringen har over statsbudsjettet bidratt til 2 nye skøyter i Mehamn og Vardø. Det gjør det enda tryggere å bo der vi bor, her nord.
En gave til dere
Redningsselskapet bli stiftet for 130 år siden på grunn av at det omkom mange hundre fiskere i året. Sammen med skøyteberedskapen, er forebyggende arbeid svært viktig for å komme nærmere Redningsselskapets visjon om at «Ingen skal drukne».
Redningsselskapet har i de senere år gjort mye i det forebyggende arbeid, blant annet «Trygg i vann» som er et utendørs skoleundervisningskonsept, digitalisering av båtførerprøven og livredningskurs. Årlig leverer RS 125 000 drukningsforebyggede undervisningstimer.
Statsforvalteren i Troms og Finnmark har barn og unge som sin fremste prioritet. Sammen med kommunene vil vi gjøre vår region til den beste å vokse opp i – og derfor vil jeg overlevere gudmorgaven til Redningsselskapets UNG-laget her i Tromsø, slik at de kan fortsette sitt viktige forebyggende arbeid for og blant barn og unge.
- Vi har ingen barn å miste, og vi ønsker oss nye generasjoner i nord som trygt tar havet i bruk – som arbeidsplass og som tumleplass med de fantastiske naturopplevelsene det kan by på.