Informasjon til bonden 1-2025
Nr. 1 - april 2025
Innhold:
- Foreløpige satser RMP-tilskudd 2025
- Hvordan settes RMP-satsene?
- Regionale miljøkrav i jordbruket
- PT-tilskudd til ‘miljøsoner’
- Gammel forskrift om gjødselplanlegging gjelder for 2025
- Benytter du avløserlaget?
- Finner du et dyr du mistenker er tatt av rovvilt?
- Handlingsplan for økologisk landbruk i Vestfold og Telemark
- Matrike Telemark
- "Ut i skauen" for ALLE skogeiere
- Husk at skogen din trenger ungskogpleie!
- Skogbruksplan med miljøregistreringer - prosjekter i 2025
Foreløpige satser RMP-tilskudd 2025
Hva er RMP-tilskudd?
Det er mulig å søke tilskudd til 34 ulike miljøtiltak i jordbruket i Vestfold og Telemark. Miljøtilskudd kan søkes i tillegg til produksjonstilskudd, dersom du gjør en ekstra innsats for miljøet eller kulturlandskapet. I veiledningshefte for RMP-tilskudd (vil bli oppdatert 4. april) finnes det en oversikt over miljøtiltakene og de foreløpige tilskuddssatsene.
Endringer for 2025
Les veiledningsheftet ( vil bli oppdatert 4. april) nøye før du setter i gang! Fra 2025 er det noen endringer i tiltakene, f.eks. i miljøavtalen. Les side 5 i veiledningsheftet for nyhetene.
Foreløpige satser
Foreløpige satser er, sammen med faglaga, satt i påvente av resultatet fra jordbruksoppgjøret. Årets foreløpige satser er stort sett lavere enn fjorårets foreløpige satser. Årsaken er høyere forventet gjennomføring av tiltakene, særlig vannmiljøtiltak, blant annet på grunn av innføringen av regionale miljøkrav i jordbruket. Les mer i nyhet ‘Hvordan settes RMP-satsene?’
Legg til rette for å gjøre miljøtiltak nå i våronna
Se vår nettside med informasjon om RMP-tiltakene
Har du spørsmål?
Kontakt landbrukskontoret i din kommune.
Hvordan settes RMP-satsene?
Det er et mål å informere om foreløpige tilskuddssatser for regionale miljøtiltak før våronna, slik at dere kan planlegge gjennomføringen av miljøtiltakene på best mulig grunnlag. Derfor diskuterer vi sammen med bondelagene de foreløpige tilskuddssatser for RMP allerede i mars. I mars vet vi ikke hvor mye penger som vil bli bevilget til RMP over jordbruksoppgjøret, og vi må naturlig nok anslå hvor mange RMP-tiltak dere vil søke om når vi setter foreløpige satser.
Etter jordbruksoppgjøret vet vi hvor mye midler Vestfold og Telemark har for å gjennomføre RMP-tiltakene. Da gjør vi sammen med bondelagene en ny vurdering av de foreløpige satsene.
I slutten av januar påfølgende år har kommunene behandlet alle søknader, og vet vi dermed hvor mange RMP-tiltak som er gjennomført. Sammen med bondelagene fastsetter vi da de endelige satsene. Normalt treffer prognosene våre godt, slik at det bare blir små justeringer etter søknadsfristen. Men i 2024 måtte vi justere ned de endelige satsene, fordi gjennomføringen av mange tiltak hadde økt mer enn forventet.
I 2025 er det innført regionale miljøkrav i jordbruket. Det kan fortsatt søkes RMP-tilskudd til tiltakene som nå er pålagt. Innføring av regionale miljøkrav gjør det utfordrende å anslå hvor mange vannmiljøtiltak som vil bli gjennomført.
Vi vil gjøre oppmerksom på at foreløpige satsene som nå er publisert er foreløpige, og at disse satsene er mer usikre enn tidligere år.
Regionale miljøkrav i jordbruket
Fra 1. januar 2025 gjelder forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket i Vestfold og Telemark (RMK).
Formålet med forskriften er å redusere erosjon og avrenning av jord og næringsstoffer fra fulldyrka areal, for å bidra til målet om minst god økologisk miljøtilstand i alle jordbrukspåvirkede vannforekomster.Miljøkravene gjelder alle kommunene i Vestfold fylke, og kommunene Skien, Porsgrunn, Siljan, Bamble, Nome og Midt-Telemark i Telemark fylke.Kravene er rettet mot arealer der det dyrkes korn og tilsvarende vekster, og arealer med radkulturer (grønnsaker og poteter).
Mer informasjon om regionale miljøkrav finnes på våre nettsider. Der ligger også veiledningsheftene med utdypende informasjon.
Spørsmål kan stilles til landbrukskontoret i din kommune.
PT-tilskudd til ‘miljøsoner’
Søker du RMP-tilskudd til grasdekte kantsoner, grasdekte vannveier/grasstriper eller pollinerende soner? Da må søknaden om PT-tilskudd tilpasses til riktig PT-kode for disse arealene.
- Grasdekte kantsoner, grasdekte vannveier, grasstriper i åker og pollinerende soner som høstes eller beites, skal omsøkes som grovfôr i kode «210 Fulldyrket eng» eller «211 Overflatedyrket eng».
- Grasdekte kantsoner, grasdekte vannveier, grasstriper i åker og pollinerende soner blir ikke alltid høstet eller beitet. Arealene er da ikke berettiget PT-tilskudd. Disse arealene føres opp i kode «294 Areal i drift, men ikke berettiget produksjonstilskudd».
Gammel forskrift om gjødselplanlegging gjelder for 2025
Den nye gjødselbruksforskriften (forskrift om lagring og bruk av gjødsel) trådte i kraft 1.februar i 2025, men ut året vil fortsatt den gamle forskriften om gjødselplanlegging gjelde som en overgangsordning. Det betyr at nye grenser for gjødsling med fosfor starter å gjelde fra og med vekstsesongen 2026. Frem mot 2033 vil grensene gradvis strammes inn.
Les mer om de ulike kravene i den nye gjødselbruksforskriften på Landbruksdirektoratets nettsider.
TIL TOPPEN
Benytter du avløserlaget?
Avløserlagene i Telemark og Vestfold organiserer avløsere ved sykdom hos husdyrprodusenter. I tillegg vil avløserne være tilgjengelige for annet arbeid når det ikke er behov for sykdomsavløsning. Om alle benytter avløserne slik at de har nok å gjøre vil det kunne være flere til å stille opp når sykdommen krever det.
Finner du et dyr du mistenker er tatt av rovvilt?
Dersom du finner et dyr som du mistenker er tatt av fredet rovvilt må du melde fra til Statens Naturoppsyn (SNO). De vil da ha mulighet til å finne ut om dyret faktisk er tatt av rovvilt. Ved tap av husdyr på beite vil slike påvisninger ha betydning for utmåling av erstatning etter tap til fredede rovvilt.
Din lokale SNO-kontakt finner du på Miljødirektoratet: Kontakt statens naturoppsyn - miljodirektoratet.no
Handlingsplan for økologisk landbruk i Vestfold og Telemark
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark (SFVT) har på oppdrag fra Partnerskap Landbruk utarbeidet en handlingsplan for økologisk landbruk i Vestfold og Telemark. Handlingsplanen ble godkjent av Partnerskap Landbruk Telemark i desember 2024 og Partnerskap Vestfold februar 2025. I Vestfold vil planen presenteres for partnerskapet våren 2025.
Handlingsplanen har tittelen «Økt lønnsomhet gjennom markedsarbeid», og inneholder 16 tiltaksområder. Flere tiltaksområder sammenfaller med regjeringens veileder til mer lokalmat og lokal drikke. De viktigste tiltakene i handlingsplanen handler om å stimulere til salg gjennom andre omsetningskanaler enn dagligvarehandelen, samt gi innspill til nasjonale myndigheter om tiltak som kan øke bondens andel av produktprisen til forbruker.
- Økt offentlig innkjøp av norsk økologisk mat
- Prioritering av midler fra Innovasjon Norge til økologisk produksjon og gårdsforedling som omsettes utenom dagligvarekjedene, samt til merkevarebygging
- Prioritering av regionale tilretteleggingsmidler til utvikling av alternative omsetningskanaler
- Regelverk som begrenser merking av mat med butikkens egen merkevare, og som styrker merkingen av matprodusenten.
- Økning i produksjonstilskudd per produsert enhet.
Matrike Telemark
MATRIKE TELEMARK er Telemark sitt bidrag i regjeringens ambisjon om Matnasjonen Norge. Det er mange gode grunner til å produsere maten lokalt, og vi ønsker å være med på å styrke lokal matproduksjon, med fokus på Telemark. Anne Skaug Nisi er ansatt som rådgiver i Telemark fylkeskommune. Hennes arbeidsoppgaver er landbruk og mat. Frem til vi finner en god modell for organisering og finanisering vil fylkeskommunen ta en rolle i dette arbeidet, og Anne vil fungere som matkoordinator i ca 50% stilling.
Vi vil få på plass en oversikt over produsenter av lokalmat i Telemark, lista finner du på www.matriketelemark.no Målet er at privatkunder, turister, reiseliv, innkjøpere i det offentlige, kokker, hotell/restaurant/catering/kafeer og andre lett kan finne ut hva som finnes, og hvor de kan kjøpe det.
Vi jobber for matproduksjon i Telemark, uavhengig av volum på produksjonen, produksjonsmåte, salgskanal eller annet. Det viktigste er at maten produseres i Telemark og er med på å gi økt verdiskaping i landbruket i Telemark, og bidra til økt selvforsyningsgrad og beredskap. Vil du stå på listen? Fyll ut skjema for produsener av lokalmat i Telemark.
"Ut i skauen" for ALLE skogeiere
Skogselskapet og skogeierlagene i Vestfold samarbeider om fire faglige arrangementer som skal gi små og mellomstore skogeiere kunnskap, inspirasjon og møteplasser. Tilbudet er gratis og krever ingen forkunnskaper. Hold av datoene og møt opp! Les om datoer, tidspunkt, steder og innhold på nettsiden til Skogselskapet i Vestfold.
Husk at skogen din trenger ungskogpleie!
Alle kommuner i Telemark og Vestfold gir 40 % tilskudd til ungskogpleie. For å opprettholde frisk, motstandsdyktig skog av ønskede treslag, må vi utføre mer ungskogpleie. Flere kommuner har prosjekter på gang for å øke aktiviteten.
Ta kontakt med kommunen for å få tips om hvem som kan gjøre jobben for deg eller hvordan du kan gjøre jobben selv.
Ungskogpleie er gunstig for klimaet, for det kan bidra til økt binding av CO2, og det er nødvendig for å øke skogens verdi og tilgang til tømmerressurser i fremtiden. Ler mer om ungskogpleie på Statsforvalterens nettside.
Skogbruksplan med miljøregistreringer - prosjekter i 2025
Du som skogeier trenger en skogbruksplan!
Skogbruksplan med miljøregisteringer gir grunnlag for å gjøre de riktige prioriteringene for å utøve et økonomisk og miljømessig bærekraftig skogbruk. Med oppdatert skogbruksplan med miljøregistreringer, blir det også enklere å sende dokumentasjon til kommunen når man skal søke tilskudd til for eksempel ungskogpleie.
Staten bevilger inntil 50 prosent tilskudd til skogbruksplaner med miljøregisteringer.
I 2025 kan du bestille ny skogbruksplan med miljøregisteringer i følgende kommuner:
- Notodden
- Hjartdal
- Larvik
Mer informasjon om igangsatte skogbruksplanprosjekter finner du her.