Ferdselsforbud i sjøfuglreservatene fra 15. april

Tid for egg og kylling! I påska starter ferdselsforbudet i sjøfuglreservatene i Vestfold og Telemark. Ferdselsforbudet skal sikre sjøfuglene ro i hekkesesongen. Brudd på forbudet kan straffes med bøter.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 12.04.2019

Fra og med mandag 15. april er det forbudt å ferdes i sjøfuglreservatene i Vestfold og Telemark. Forbudet innebærer at all ferdsel til fots og med kjøretøy til lands i reservatene er ulovlig. Det samme gjelder opphold med båt og andre fartøy i en avstand på 50 meter fra land. Forbudet gjelder i perioden 15. april–15. juli.

 

Hekker best i ro og mak

Bakgrunnen for at det er forbudt å oppholde seg i sjøfuglreservatene, er at fuglene ikke skal forstyrres under hekkingen. Hekking omfatter at fuglene kurtiserer, bygger reir, legger egg og ruger, samt at avkommene mates og beskyttes etter klekking. Hekkesuksessen øker når fuglene får ro og fred. Flere sjøfuglarter, som hettemåke og makrellterne, er truede og trenger ekstra beskyttelse. Sjøfuglene har ofte reir på bakken, og er dermed sårbare for mennesker og dyr som beveger seg rundt.

Det hekker et stort antall sjøfugl også utenfor områdene med ferdselsforbud. Ifølge naturmangfoldloven skal alle som ferdes og oppholder seg i områder med hekkende fugl vise aktsomhet. Fra 16. juli er det tillatt å ferdes i sjøfuglreservatene, men det er fortsatt krav om å vise hensyn til fuglene. Hunder skal holdes i bånd.


Stadig tidligere hekking for grågåsa

Vanlige sjøfugler rundt Oslofjorden er ulike måke- og andearter, tjeld, terner og forskjellige arter av gås. At grågåsa går inn for landing her nord er et sikkert vårtegn, og grågåsa er blant sjøfuglene som starter hekkesesongen først.


- Både grågås og ærfugl er tidlig i ute med hekkingen. Grågåsa er kommet tidligere i gang de siste årene, og i år er den ekstra tidlig ute. I skjærgården utafor Telemark blei grågåsa observert allerede i februar, og rundt 15.–20. mars lå de på egg flere steder. Derfor skal vi vise hensyn til sjøfuglene også lenge før ferdselsforbudet starter 15. april, sier seniorrådgiver Odd Frydenlund Steen på miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark.

Statens naturoppsyn har kontroller i reservatene.

 

Brudd på ferdselsforbudet kan straffes

Det er statens naturoppsyn (SNO) og politiet som håndhever ferdselsforbudet. SNO er oppsynsmyndighet, og kan ha kontroller i reservatene. Brudd på ferdselsforbudet kan anmeldes til politiet, som er påtalemyndighet. Politiet kan ilegge bøter til personer som har brutt forbudet.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.