Nasjonalfaglig retningslinje for tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge
Målet med retningslinjen er å styrke oppdager- og handlingskompetansen hos ledere og ansatte i kommunen. Den retter seg mot alle barn og unge med mål om å nå de utsatte.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
– Det er så viktig å identifisere utsatte barn og unge som opplever risiko knyttet til oppvekstvillkår, skole, psykisk helse, rus, vold eller annet så tidlig som mulig. Da øker sjansen for å gi tilpasset hjelp og snu en negativ utvikling før problemene får satt seg, sier Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.
Helsedirektoratet har koordinert arbeidet med å utarbeide retningslinjen i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Politidirektoratet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Retningslinjen tydeliggjør de ulike sektorenes ansvar for utsatte barn og unge samtidig som den legger vekt på betydningen av tverrfaglig samarbeid og samhandling mellom sektorene.
– Det nytter ikke å sitte på hver sin tue og se fragmenter av barnets utfordringsbilde, sier Carlsen. – Noe av det viktigste med den nye retningslinjen er å sette ulike sektorer i stand til å jobbe sammen for å se hele barnet og avdekke sammensatte behov for støtte.
Retningslinjen har 7 anbefalinger hvor:
- 3 anbefalinger er knyttet til kommunens ansvar i tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge og deres foreldre.
- 4 anbefalinger er knyttet til ansattes ansvar fra kunnskap til handling i arbeidet med utsatte barn og unge og deres foreldre.
Arbeidet har hatt en bredt sammensatt referansegruppe med representanter fra brukere, kommuner, kompetanse- og forskningsmiljøer for å sikre en god forankring av retningslinjen.
Retningslinjen gir anbefalinger om god praksis og bidrar til å styrke kvaliteten hos ledelse og ansatte i kommunen som jobber med barn og unge.
– Målsettingen er at retningslinjen blir et nyttig verktøy for kommunene i deres arbeid for tidlig oppdagelse, tverrfaglig oppfølging og helhetlig hjelp for utsatte barn og unge. Vi tror og håper at den hjelper de ansatte i kommunene i det spesielt viktige arbeidet de gjør, sier Carlsen.
Retningslinjen er vedlagt.
Kontaktpersoner
-
Merete Troli
Tlf: 75 53 15 47 / 99 25 94 64