Sjekk hvor fuglene skal få hekke i fred

Fiskemåken trenger ro i hekketida, og er en av sjøfuglene som er trua.
Fiskemåken trenger ro i hekketida, og er en av sjøfuglene som er trua. Foto: Tycho Anker-Nilssen / Norsk institutt for naturforskning.

Nå kan du som er på tur i naturen, enkelt finne ut hvor du må ta hensyn til fuglelivet. Miljødirektoratet har nemlig lansert et kart som viser hvilke områder du bør holde deg unna i hekketiden.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 26.04.2021

Sjekk kartet, så får du oversikt over hvilke områder du skal styre unna, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Les sakene og finn ditt turområde i kartet hos miljødirektoratet.no her (ha litt tålmodighet når selve kartet lastes)

Sårbar tid

Våren er ei travel og sårbar tid for dyr og fugler, samtidig som vi mennesker gjerne søker ut i naturen.

– Våren er hekketid for fugler. Det er nå fuglene kurtiserer, bygger reir, legger egg, ruger, beskytter og mater ungene etter klekking. Om fuglene blir forstyrra, kan egg bli tatt og ungene bli forlatte, sier Hambro.

Tallet på sjøfugl har hatt en drastisk nedgang de siste årene. En av fire sjøfugler i Europa hekker i Norge, og for at de skal få ro og fred til å hekke, er det ikke lov å ferdes på steder der de er mest sårbare.

Så godt som alle ferdselsforbud er i verneområde. Det er disse som kommer fram i kartet. I mange av områdene i nord starter hekkeaktiviteten allerede i mars. 

Økt oppsyn

Verneområde med ferdselsforbud er merka med skilt. 

Statens naturoppsyn (SNO) har kontroller med ferdselsforbudene, fra Hvaler i sørøst til Kirkenes i nordøst. Spesielt er de aktive i nærheten av tettbygde steder og populære utfartsområder. Her kan det være at du ser SNO-uniformene i tiden som kommer.

Vis hensyn i hekketida

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Stort digitalt prosjekt

Statsforvalterne i Norge har vært involvert i å utvikle og kvalitetssikre kartet over verneområdene. Alle data i kartet publiseres gjennom åpne karttjenester. Etter hvert vil du kunne finne kartet i flere kartverktøy.

Direkte lenke til kartet finner du under.