Overvann & tunnelvann

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for utslipp av overvann fra vei til overflatevann eller til grunnvann, og for utslipp av tunnelvaskevann (rundskriv T-3/12). Vi får hyppige henvendelser angående hvilke opplysninger som må foreligge i en søknad, og i hvilke tilfeller en tillatelse etter forurensingsloven vil kreves. Denne veilederen er ment som en støtte til tiltakshavere som skal utføre mindre veiprosjekter i Rogaland. Her utdypes det hvilke opplysninger vi ønsker i en vurdering, og i hvilke tilfeller en tillatelse etter forurensingsloven § 11 vil kreves.  

Dersom tiltakshaver skal bygge eller rehabilitere vei i Sør-Rogaland så viser vi til vegnormen for Sør-Rogaland utarbeidet av kommunene i regionen.

Myndighetsforhold

Avrenning av overvann fra veier skal ikke føre til at en resipient av overflatevann (elv/bekk/innsjø/ brakkvannsforekomst/fjord) eller grunnvann blir forurenset, jf. forurensningsloven § 7, vannforskriften § 4, naturmangfoldloven og drikkevannsforskriften. Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for utslipp av overvann fra vei til overflatevann eller til infiltrasjon/grunnvann, og for utslipp av tunnelvaskevann (rundskriv T-3/12).

Statsforvalteren kan fremme innsigelser mot planer etter plan- og bygningsloven som ikke er i samsvar med nasjonale krav og retningslinjer. Eksempelvis reguleringsplaner for veiutbygginger.

Overvann

Overvann fra veibaner tilføres forurensninger fra trafikken, vedlikehold og atmosfærisk deposisjon. Behovet for å rense utslippet av overvann er avhengig av trafikkmengde, overvannets sammensetning og resipientens sårbarhet. Det foreligger ulike renseløsninger som har høy effektivitet og lavt driftsbehov. Hvilke løsninger som er aktuelle for hvert enkelt tiltak bør vurderes individuelt etter lokale miljøforhold, landskap, grunnforhold og kostnad. Statsforvalteren skal bare pålegge tiltak i overvannssaker der overvann utgjør et forurensingsproblem. Det gjøres en vurdering i hvert enkelt tilfelle om det skal gis en tillatelse med hjemmel i forurensningslovens § 11 med vilkår etter § 16 i samme lov.

Koble utslipp til kommunale anlegg

Vi opplever stadig at utbyggere ønsker å koble utslippet av overvann til kommunale overførings- eller renseanlegg. Dette er ikke noe vi anbefaler da kommunale overførings- og renseanlegg mottar for mye overvann som fører til økte utslipp. Minst mulig overvann skal føres til kommunens avløpsnett. Dette er i samsvar med grunnleggende prinsipper om at forurensing i størst mulig grad skal stanses og renses ved kilden og at forurenser skal betale nødvendige tiltak knyttet til eget utslipp.

Dersom kommunen har et separatsystem (kloakk og overvann i hver sine rør) kan det likevel være aktuelt å slippe overvann fra vei til overvannsledning og sandfang før det slippes ut i nærmeste resipient. Kommunen som eier av avløpsnettet må i tilfelle gi tillatelse til dette.

Informasjon som må fremgå i søknad

For å kunne gjøre en vurdering av om tiltaket har behov for en utslippstillatelse etter forurensingsloven § 11 er følgende informasjon nødvendig i søknader angående overvannshåndtering;

- ÅDT

- Overvannets sammensetning og mengde

- Tilstand i resipienten

- Brukerinteresser

- Dersom tiltakshaver ønsker å koble seg på kommunale anlegg trenger vi dokumentasjon på hvilken type overførings- eller renseanlegg det er.

Tunnelvaskevann

I en tunnel blir forurensninger i all hovedsak avsatt på veibane, tak og vegger. Under vasking av tunnelen vil disse stoffene bli mobilisert med vaskevannet. Kombinasjonen såpe og trafikkrelaterte forurensinger gjøre vaskevannet akutt giftig for akvatiske organismer. Tunnelvaskevann må av den grunn gjennomgå rensing før utslipp i resipient.

Tunnelvaskevann krever en egen utslippstillatelse og tiltakshaver må søke til Statsforvalteren som setter krav om rensetiltak og grenseverdier i utslippet. Dette gjelder også utslipp av anleggsvann i forbindelse med rehabilitering av tunnelene.

Informasjon som må fremgå i søknad

Det gjøres en vurdering i hver enkelt sak om det skal gis en tillatelse med hjemmel i forurensningslovens § 11 med vilkår etter § 16 i samme lov. For å kunne gjøre en vurdering har vi behov for følgende informasjon i søknaden;

  • ÅDT
  • Overvannets sammensetning og mengde
  • Såpens sammensetning og mengde
  • Tilstand i resipienten

Dersom tiltakshaver skal bygge eller rehabilitere vei i Sør-Rogaland så viser vi til vegnormen for Sør-Rogaland utarbeidet av kommunene i regionen.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontaktpersonar